“ŠPIJUN” IZ PETROVCA NA MLAVI ZARADIO NANOGICU! Prodavao lične podatke građana Hrvatskim agencijama

Vlasnik Agencije “SIA-SIA“ PR Petrovac, Rade Mitić (70) iz Petrovca na Mlavi osuđen je na godinu dana kućnog zatvora uz elektronsko praćenje zbog krivičnog dela odavanje tajne, koje se odnosi na Zakon o tajnosti podataka ličnosti.

Rade Mitić/Foto: Privatna arhiva

Mitić je „Nanogicu“ zaradio na osnovu Sporazuma o priznavanju krivice, koji mu je omogućuje, ako prizna delo za koje se tereti, blažu kaznu. Inače, za ovo krivično delo zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

Požarevačka policija u saradnji sa Bezbedonosnom informativnom agencijom i Višim tužilaštvom u Požarevcu 20. decembra prošle godine uhapsila je Radeta Mitića i protiv njega podnela krivičnu prijavu za odavanje tajne. Mitić je u pritvoriu ostao sve do šestog februara ove godine, kada je sa Višim tužilaštvom sklopio Sporazum o priznavanju krivice. Taj predlohg tužilaštva Viši sud u Požarevcu 26. februara prihvatio je i Radeta Mitića osudio na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor. Tim činom presuda je postala pravnožna, a Mitiću 45 dana provedenih u pritvoru biće uračunato u kaznu.

Kako smo saznali Rade Mitić, bivši načelnik policije u Petrovcu na Mlavi, je osuđen kao vlasnik Agencije za poslovne usluge „SIA-SIA“ jer je neovlašćeno pribavljao i koristio lične podatke lica rodom sa teritorije Republike Hrvatske koji žive u Srbiji i te podatke za novac prosleđivao hrvatskim Agencijama sličnih delatnosti kao što je njegova Agencija. Oni su te podatke, mahom iz JRMB, koristili za promet nekretnina čiji vlasnici žive u Srbiji. Prema našim saznanjima iz Višeg suda u Požarevcu Mitić je lične podatke pojedinih lica dobijao od, za sada, N.N lica, radnika MUP-a Srbije, koji su mu ih dostavljali iz baze podataka MUP-a Srbije.

Ovom sporazumnom presudom, kako smo saznali, nije stavljena tačka na ovaj slučaj, jer policija, Bia i Više tužilaštvo u Požarevcu, i dalje radi na identifikaciji službenika MUP-a Srbije koji su Mitiću dostavljali lične podatke građana, a koje je on neovlašćeno prosleđivao stranim Agencijama.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker