Prekogranična saradnja opštine Žagubice i rumunske Rekaš

U okviru programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, opština Žagubica sa opštinom Rekaš, županija Timiš, radi na realizaciji zajedničkog projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš-Žagubica “, koji za cilj ima unapređenje uslova i poboljšanje kapaciteta prekograničnih partnera u oblasti zaštite životne sredine i smanjenja rizika od požara.

Organizovanjem PRES konferencije u Rekašu, ozvaničen je početak realizacije projektnih aktivnosti. Konferenciji u Rumuniji prisustvovali su predstavnici opštine Žagubica koji su istakli značaj projekta za nerazvijenu žagubičku opštinu. Zamenik predsednika opštine Žagubica Predrag Ivković, istakao je da će realizacijom Projekta opštine Rekaš i Žagubica smanjiti potencijalne rizike u oblasti zaštite životne sredine, a lokalne samouprave definisati efikasnije načine delovanja u oblasti protivpožarne i zaštite životne sredine čime se stvaraju uslovi za efikasniju zaštitu građana i njihove imovine.

Pavel Teodor, predsednik opštine Rekaš, istakao je značaj samog projekta i izrazio nadu da će se isti uspešno realizovati i da će opština Rekaš , po završetku aktivnosti na projektu, dobiti dva multifunkcionalna vozila i prateću vatrogasnu opremu.

Realizacija Projekta predviđena je do novembra 2018.godine, a tokom realizacije predviđena je izrada procene i studije životne sredine i smanjenjenje potencijalnih rizika, organizovanje akreditovane obuke za vatrogasce, organizovanje radionica na temu značaj zaštite životne sredine i nabavka vatrogasne opreme i dva vatrogasna vozila.

Projekat „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš-Žagubica“ finansira Evropska unija kroz program Prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Ukupna vrednost projekta je milion i četristo hiljada eura, od čega je donacija Evropske unije milion i dvesta hiljada eura, a učešće prekograničnih partnera dvesta hiljada eura.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker