Potpisana energetska dozvola za izgradnju vetroparka Kostolac

U 2018. Elektroprivreda Srbije je ispunila planove i povećala proizvodnju, dobila dozvolu za vetropark u Kostolcu, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto, na 40 milijardi kilovat-časova, rekao je u sredu, 2. januara, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je zajedno sa Miloradom Grčićem, v. d. direktorom JP EPS posetio zaposlene u EPS-u. i utovarnu stanicu u Vreocima.

Prema njegovim rečima, ukupna energetska situacija u zemlji je potpuno stabilna i sigurno je snabdevanje svim ključnim energentima za građane i privredu.

Antić je rekao da je u okviru EPS-a na kopovima, u Kolubari i Kostolcu, planirana proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona, što je za 1,5% više nego u 2018.

Ministar kaže da će vlada i ministarstvo dati podršku zaposlenima u EPS-u kako bi se ostvario ambiciozni cilj da se ostvari bruto proizvodnja od oko 40 teravat časova.

– U 2019. su u proizvodnju ušli i kapaciteti iz energije vetra, trenutno imamo u probnom radu na mreži oko 200 megavata iz vetra i u toku ove godine planirano je da se na mreži nađe još gotovo 180 megavata. To će biti značajna podrška našem energetskom sistemu. Ipak, ključ stabilnosti našeg energetskog sistema leži u proizvodnji EPS -a u termosektoru – naveo je on.

Antić kaže da je 31. decembra potpisao energetsku dozvolu za izgradnju vetroparka Kostolac kao i da se početak gradnje očekuje u trećem kvartalu 2019. godine.

– U 2019. jedna od ključnih stvari je finansiranje za odsumporavanje TENT-a B i početak aktivnosti na tom projektu, koji treba da obezbedi da dobije novi radni vek i obezbedi siguran rad u narednim decenijama sa najvišim standardima. Zatim, tu je projekat za izgradnju nove termolektrane Kolubara B i ocena njene opravdanosti, a koja bi se nalazila ovde, u neposrednoj blizini -.

Antić dodaje da su planirani i projekti za povećanje rudarske proizvodnje: izmeštanje ibarske magistrale i reke Peštan, koji treba da obezbede širenje kopova i aktivnosti za otvaranje polja Radljevo, kao zamenskog kapaciteta za Tamnavu, što će dugoročno obezbediti sigurnost u proizvodnji uglja.

Antić je podsetio da izgradnja novog bloka u Kostolcu B3 treba da se završi do kraja 2020. godine.

(eKapija)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker