BRUKA U POŽAREVCU: Poslodavac ne da zaposlenima da odu do toaleta dok traje radno vreme!

Odluka jednog poslodavca u Požarevcu da svojim radnicima zabrani odlazak u WC, kao i da će u određenim slučajevima zaposleni zbog upotrebe toaleta biti kažnjeni, uzburkala je javnost.

Foto ilustracija: Shutterstock/Facebook/Samo da pitam

Naime, na društvenim mrežama osvanula je fotografija odluke, za sada, nepoznatog poslodavca iz Požarevca koji je obaveštenje o pravu upotrebe WC-a u toku radnog vremena postavio na prostorijama svoje firme. Odluka je u najmanju ruku skandalozna, iako se još nije poznata njena pozadina. Ovom uredbom se, verovali ili ne, radnicima strogo zabranjuje odlazak u WC, odnosno korišćenje toaleta. Makar, mimo pauza.

Međutim, zaposlenima se dozvoljava odlazak u WC u slučajevima krajnje nužde. Ovde je nejasno šta označava „krajnja nužda“ i ko će procenjivati od slučaja do slučaja da li je zaista neko imao stvarnu potrebu da posegne za toaletom? Šta ukoliko je u pitanju privremeni nazeb ili je, narodski rečeno, neko sedeo na ‘ladnom betonu, te se prehladio prilikom dolaska na posao? Ko procenjuje da li je neko imao običnu nuždu i krajnju nuždu, i da li to znači da bi svaki zaposleni morao u slučaju „redovne“ nužde da trpi sve vreme u sebi i da čeka pauzu?

Iako ste možda pomislili da je ovo najgore, varate se. U sledećoj stavki uredbe ovaj poslodavac je, čini se, otišao predaleko. Naime, radnik koji ima potrebu češće da ide u toalet mora dostaviti lekarsko uverenje o svom zdravstvenom stanju.

Šta podrazumeva češći odlazak u toalet, i da li to znači da će radnicima neko „udarati recke“ koliko je puta morao da ide u WC? S druge strane, da li je realno i moguće svaki put, kada nas zaboli stomak, imamo dijareju ili prehladu bešike, odlaziti kod lekara da bismo uzeli lekarsko uverenje? Dobro je poznato koliko se u Srbiji čeka na samo jedan najobičniji pregled, odnosno na dobijanje jednostavnog uverenja od izabranog lekara.

Foto/Facebook:Samo da pitam

Dalje, poslodavac je istakao da će se vršiti konstantni nadzor putem video kamera i ako se utvrdi da neko zloupotrebljava svoja prava o korišćenju toaleta isti će biti najstrože sankcionisan.

Ono što je naročito interesantno jeste na koji način će poslodavac utvrditi da li zaposleni zloupotrebljava svoja prava kada je reč o korišćenju toaleta? Kakve će sankcije biti i da li ovo celokupno obaveštenje predstavlja prekoračenje nadležnosti poslodavca i zadiranje u privatnost radnika, budući da će biti vršen konstantni video nadzor nad aktivnostima radnika u WC-u?

Šta vi mislite o ovome i da li je ovaj poslodavac preterao i na transparentan način prekršio i ljudska i radnička prava ili smatrate da je odluka pravična?

TPKNEWS/Agencije
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close