BRUKA U POŽAREVCU: Poslodavac ne da zaposlenima da odu do toaleta dok traje radno vreme!

Odluka jednog poslodavca u Požarevcu da svojim radnicima zabrani odlazak u WC, kao i da će u određenim slučajevima zaposleni zbog upotrebe toaleta biti kažnjeni, uzburkala je javnost.

Foto ilustracija: Shutterstock/Facebook/Samo da pitam

Naime, na društvenim mrežama osvanula je fotografija odluke, za sada, nepoznatog poslodavca iz Požarevca koji je obaveštenje o pravu upotrebe WC-a u toku radnog vremena postavio na prostorijama svoje firme. Odluka je u najmanju ruku skandalozna, iako se još nije poznata njena pozadina. Ovom uredbom se, verovali ili ne, radnicima strogo zabranjuje odlazak u WC, odnosno korišćenje toaleta. Makar, mimo pauza.

Međutim, zaposlenima se dozvoljava odlazak u WC u slučajevima krajnje nužde. Ovde je nejasno šta označava “krajnja nužda” i ko će procenjivati od slučaja do slučaja da li je zaista neko imao stvarnu potrebu da posegne za toaletom? Šta ukoliko je u pitanju privremeni nazeb ili je, narodski rečeno, neko sedeo na ‘ladnom betonu, te se prehladio prilikom dolaska na posao? Ko procenjuje da li je neko imao običnu nuždu i krajnju nuždu, i da li to znači da bi svaki zaposleni morao u slučaju “redovne” nužde da trpi sve vreme u sebi i da čeka pauzu?

Iako ste možda pomislili da je ovo najgore, varate se. U sledećoj stavki uredbe ovaj poslodavac je, čini se, otišao predaleko. Naime, radnik koji ima potrebu češće da ide u toalet mora dostaviti lekarsko uverenje o svom zdravstvenom stanju.

Šta podrazumeva češći odlazak u toalet, i da li to znači da će radnicima neko “udarati recke” koliko je puta morao da ide u WC? S druge strane, da li je realno i moguće svaki put, kada nas zaboli stomak, imamo dijareju ili prehladu bešike, odlaziti kod lekara da bismo uzeli lekarsko uverenje? Dobro je poznato koliko se u Srbiji čeka na samo jedan najobičniji pregled, odnosno na dobijanje jednostavnog uverenja od izabranog lekara.

Foto/Facebook:Samo da pitam

Dalje, poslodavac je istakao da će se vršiti konstantni nadzor putem video kamera i ako se utvrdi da neko zloupotrebljava svoja prava o korišćenju toaleta isti će biti najstrože sankcionisan.

Ono što je naročito interesantno jeste na koji način će poslodavac utvrditi da li zaposleni zloupotrebljava svoja prava kada je reč o korišćenju toaleta? Kakve će sankcije biti i da li ovo celokupno obaveštenje predstavlja prekoračenje nadležnosti poslodavca i zadiranje u privatnost radnika, budući da će biti vršen konstantni video nadzor nad aktivnostima radnika u WC-u?

Šta vi mislite o ovome i da li je ovaj poslodavac preterao i na transparentan način prekršio i ljudska i radnička prava ili smatrate da je odluka pravična?

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker