POSLEDNJI U ISTOČNOJ SRBIJI: Ručno pravi kazane za pečenje rakije

Slobodan Jovanović (71) iz Požarevca, poslednji kazandžija u Istočnoj Srbiji, sve svoje proizode od lima izrađuje ručno.

Slobodan Jovanović u svojoj radionici

Za jedan kazan treba mu oko 25 radnih dana, što dovoljno govori o tome koliko je to težak i zahtevan posao. – Najteže je jamskim rudarima, a odmah posle njih smo mi, kazandžije. Mnogo i oboljevamo od astme zbog prašine i otrovnih isparenja jer se koristi sumporna kiselina za omekšavanje lima. Od nje su bolovali i moj otac i deda. Na sreću, ja sam tu bolest izbegao, ali mi je sluh znatno oslabio pošto je bučno kad se lim savija lupanjem čekićem – priča Slobodan.

Svoje zanatsko umeće on već godinama nema kome da prenese. Iako nudi mesečnu zaradu od 500 evra, niko mu se ne javlja ko bi pored njega naučio ovaj kazandžijsko-kotlarski zanat. Tim zanatom bavili su se i Slobodanov otac Stojan i deda Ugrin iz Krepoljina. Ovaj vredni zanatlija u svojoj radionici izrađuje kazane za pečenje rakije raznih zapremina, kazane za topljenje masti i kotliće za riblju čorbu.

Kazani u Slobodanovoj radionici

Kazani za rakiju koštaju od 1.000 do 4.000 evra, u zavisnosti od veličine i materijala, oni za topljenje masti su 80 i 140 evra, dok kotlići za kuvanje riblje čorbe koštaju 4.000 i 5.000 dinara. – Kazane za pečenje rakije najčešće su mi kupovali ljudi iz Šumadije i Homolja, ali i vikendaši. Međutim, poslednjih desetak godina opala je njihova potražnja. Ipak, verujem da će situacija da se promeni na bolje, jer se u skorije vreme povećala sadnja voća – nada se Slobodan.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker