NAPREDAN BIZNIS SNS-a: Porez od kupoprodaje “Bambija” u Požarevcu biće plaćen Holandiji, ne Srbiji!

Sve je izvesnije da će porez od kupoprodaje “Bambija”u Požarevcu biti plaćen Holandiji, ali i da će biti izmirene zakonske obaveze prema Srbiji.

Nedavno je vlasnik kompanije “Moji brendovi” Andrej Jovanović potvrdio, za “Novosti”, da će sve obaveze prema našoj zemlji biti izmirene, a da za ostalo treba konsultovati Holanđane, jer je vlasnik “Bambija” investicioni fond registrovan u Holandiji.

Inače, Srbija ima potpisan ugovor sa Holandijom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, na osnovu kojeg bi u slučaju da tamo plate porez ovde bili oslobođeni njega.

U regionu je odjeknula vest da je kompanija “Koka-kola” HBC AG, sa sedištem u Grčkoj, kupila konditora iz Požarevca, za 260 miliona evra, od Fonda “Mid Evropa partners”. A zbog svih zakonskih procedura, čitav proces preuzimanja očekuje se u drugom kvartalu ove godine. Kako je dobar deo detalja o ovoj transakciji bio poznat, ostalo je nejasno gde će prodavac da plati porez od kupoprodaje, ukoliko se utvrdi da je postojala kapitalna dobit.

O tome je i u magazinu “Oko” na RTS pričao Jovanović. Kako je tamo izjavio, iza svega stoji Fond, koji je prikupio novac od najvećih investitora sveta. I sve što po zakonu u Srbiji mora da se plati, biće plaćeno.

– Ko god da je u pitanju. Ukoliko je zakon omogućio da se daje benefit investitoru koji dolazi iz jurisdikcije gde nema poreza, mi ne možemo da kažemo da je to loša stvar – ispričao je Jovanović na RTS. – Onda ja sutra takve svoje odgovorne partnere mogu da vratim u istu ovu zemlju, na isti ovaj region, ali u neke druge investicije, jer im se pokazalo profitabilno. Ako bude trebalo da se plati u jurisdikciji gde pripada njima, tamo će biti plaćeno. Ukoliko uopšte i postoji kapitalna dobit. A za “Bambi” još ne znamo da li postoji. Čekamo totalni obračun, uzima se deo kredita, banke zarađuju, optimalne su vrednosti šta je kapitalna dobit. Ne treba imati pogrešan pristup, da ne bismo plašili strane investitore.

Prvi čovek “Mojih brendova” potvrdio je opet, što je rekao i “Novostima”, da je “Koka-kola” zainteresovana za kupovinu “Knjaza”, ali i da bi ga po ceni od 260 miliona evra odmah prodao.

U “Koka-Koli” su rekli da će poštovati važeći zakonski i regulatorni okvir u Srbiji, u vezi sa završetkom kupovine i prenosa akcija “Bambija” na njihovu kompaniju.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker