ŠANSA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Pomoć za 30 Romkinja u Velikom Gradištu

Opština Veliko Gradište, u partnerstvu sa Udruženjem ​“Inkluzija Danas“, realizuje projekat “Poboljšanje zapošljavanja ​Romkinja u opštini Veliko Gradište“.

On se sprovodi u okviru programa ​EU podrška inkluziji Roma koji finansira Evropska unija, a koji ​sprovodi Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i ​opština.

Cilj projekta je unapređenje socijalno-ekonomskog razvoja i ​ socijalne uključenosti romske zajednice u opštini Veliko Gradište. Tim ​povodom raspisan je javni poziv za nezaposlene Romkinje, starosti od ​15 do 45 godina, koje imaju završenu osnovnu školu, potpunu ili ​nepotpunu srednju školu i zainteresovane su za učestvovanje u programu ​podrške zapošljavanju obučavanjem kroz sertifikvoane obuke.

Program ​podrške zapošljavanju obuhvata stručno osposobljavanje za minimum 30 ​Romkinja, koje se odlučuju za jednu od 3 obuke: za pokretanje posla, ​za gerontodomaćice i za ličnog pratioca. Druga obuka je za tkanje i ​izradu predmeta od keramike, a treća je osnovna IT obuka u trajnju od ​40 sati za korišćenje računara- za 10 kandidatkinja. Kandidtkinje se ​mogu istovremno prijaviti za neku od obuka stručnog osobljavanja i za ​obuku tkanja i izrade predmeta od keramike, kao i za osnovnu IT obuku. ​

Po završenoj obuci korisnice dobijaju sertifikate o stručnoj ​osposobljenosti za izabrano zanimanje.​

M.V.

Jedan komentar

  1. Na kraju, sa tim sertifikatima mogu samo da se slikaju. Fakultetski obrazovane osobe ne mogu naći posao, a zaposliće Romkinje koje su završile kurs za tkanje i izradu predmeta od keramike. Nemam ništa protiv Roma, ali kome će prodati te predmete, kada se ljudi bore za golu egzistenciju?!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Detektovan blokator oglasa Adblock

Onemogućite blokator oglasa Adblock, kako bi ste nastavili sa daljim čitanjem vesti.