SNIMCI IZ VAZDUHA: Pogledajte razmere katastrofe koja je ponovo zadesila srpske gradove (VIDEO)

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.

On je istakao da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

Selo Viča, u opštini Lučani, skoro potpuno je pod vodom, javlja reporter TV Prve. Spasilačke ekipe su na terenu.

Zbog kiše koja od sinoć ne prestaje na području Kraljeva izlili su se bujični potoci u Sirči, a poplavljeno je i nekoliko kuća u Sirči i Ribnici.

Proglašena je vanredna situacija za teritoriju grada. U pojedinim delovima Kraljeva palo je između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, a tokom noći i jutra u pojedinim delovima Kraljeva nije bilo ni električne energije.

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada.

Usled obilnih padavina izlile su se reke i u novopazarskom kraju. Reke Jošanica i Raška, kao i bujični potoci, poplavili su više kuća, plodnih oranica i oštetili puteve. Trenutno je najkritičnije u naselju Šutenovac.

Tanjug je objavio snimke iz nekoliko poplavljenih gradova na kojima se vidi katastrofa koja je zadesila meštane.

Vanredna situacija zbog obilnih padavina proglašena je i u Trsteniku, gde je poplavljeno 50 do 60 odsto teritorije opštine, a najviše je stradalo mesto Selište, gde je oko 80 kuća poplavljeno.

Zamenik predsednika opštine i zamenik predsednika Štaba za vanredne situacije Ljubiša Marković rekao je za Tanjug da je probleme izazvalo izlivanje manjih reka na teritoriji Trstenika, budući da je u tom kraju noćas palo oko 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Dodao je da su na terenu vatrogasci, zaposleni u komunalnim preduzećima, uz veliki broj vozila i mehanziacije.

Pored Selišta, veoma teško je pogođeno i mesto Mijajlovac, a problema ima i u drugim trsteničkim naseljima – Odžaci, Donja Crnišva, Donji Ribnik, Lopaš, Bogdnjae, Grabovac, Prnjavor, Mala Sugubina, Stublice, Brezovica, Popina, Stragari, Dublje, Medveđa i Božurevac, gde problem pravi i klizište.

“Praktično, to je više od 50 – 60 opštine”, podvukao je Marković.

On je rekao i da je u selu Ribnik evakuisana stoka.

Marković je, međutim, naveo i da su iz Štaba za vanredne situacije dobili upozorenje da se očekuje nove padavine, do 30-ak litara po metru kvadratnom.

Zbog kiše koja neprestano pada od jutros, u mestu Dragačevo u opštini Lučani došlo je do izlivanja reke Bjelice koja je potopila oko sto kuća, srednju školu i fudbalski stadion, a učenici su na vreme evakuisani, preneo je RTS.

Reka Bjelica je dostigla je 330 centimetara u Dragačevu i nosi sve pred sobom.

Padavine su izazvale i izlivanje bujičnih vodotokova u gornjem Dragačevu.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je za agenciju Rina da je najkritičnija situacija u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Glog, Viča, Milatovići, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Rti i u delu Guče.

On je naveo da se izlila Gorušica u naseljenom mestu Viča u kojem je u toku evuakucaija oko 15 domaćinstava.

”Vučkovačka reka takođe preti da se izlije. Postoji opasnost da će, ako kiša nastavi da pada ovim intenzitetom, voda odneti i mostove u selima Donji Dubac i Glog”, kazao je Dolović.

Vodostaj Dunava će zbog padavina narednih dana malo porasti, ali se na toj reci, kao ni na Savi i Tisi, ne očekuju problemi kad je reč o plovidbi, izjavio je danas pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

“Ne očekujemo nikakav problem usled višeg vodostaja na vodotocima drugog reda. Dunav, Sava i Tisa su regularni za plovidbu i nema nikakve najave da će usled dolaska većih voda drugog reda doći do porasta vodostaja i da će to uticati na plovidbu”, rekao je Kovačević Tanjugu, nakon što su Srbijavode uvele vanrednu odbranu od poplava u celoj zemlji.

Kaže da je prema podacima tog ministarstva i Republičkog meteorološkog zavoda, kao i Direkcije za vodne puteve, nivo Dunava trenutno nešto viši i da se očekuje manji porast.

“Vodostaj Dunava će, ipak, biti ispod kote redovne odbrane od poplave”, dodao je on.

Sava, kako kaže, ima takođe nešto viši vodostaj, ali će narednih dana stagnirati i opadati.

RHMZ: Nivo Save sutra u porastu kod Šapca i Beograda

Republički hidrometeoroški zavod (RHMZ) upozorio je danas da će vodostaj na reci Savi sutra biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda.

RHMZ je izdao hidološko upozorenje u kojem se navodi da će do srede 5. juna biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, DJetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

(Tpknews.com/B92/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker