Počeo Silafest u Velikom Gradištu (FOTO)

Festival turističkog i ekološkog filma pod nazivom Silafest, tokom kojeg će biti prikazano 68, od ukupno 180 prijavljenih filmova, počeo je sinoć 27. avgusta.

Foto: TOVG

Pred publikom u Velikom Gradištu će biti ostvarenja iz SAD, Turske, Norveške, Slovenije, Egipta, Maroka, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Grčke, Bugarske, Portugalije, Austrije, Danske, Hrvatske i Makedonije, a najavljeno je i prikazivanje 17 filmova autora iz Srbije.

Na ceremoniji otvaranja govorili su, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, koja je pozdravila sve prisutne i zahvalila se dugogodišnjim saradnicima Sila-Fest-a, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije i Visokoj Turističkoj školi sa Novog Beograda.

Foto: TOVG

Članovi žirija među kojima je bio Hasan Arnautović, poznati Bosanski režiser, koji je za ovu priliku priredio malo iznenadjenje, film o Gradištanskim alasima koji na moćnom Dunavu već 30 godina love soma na bućku, Emilija Stojeva šef odseka za kameru iz Bugarske kao i predsednik žirija Zbigniew Żmudzki, dobitnik Oskara 2003. godine, za lutkarsko animirani film „Petar i vuk“ čiji je triler prikazan na ceremoniji otvaranja, a ceo film publici će biti prikazan u četvratak uveče.

Predsednik Saveta festivala i Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić prigodnim govorm otvorio je prvi festivalski dan. U svom govoru, istakao je važnost ovog festivala, kao i činjenicu da se festival održava na pravom mestu jer je Veliko Gradište spoj bogate turističke ponude i ekološki zdrave životne sredine. Predsednik opštine takođe je istakao važnost ovogodišnjeg partnera festivala Republike Turske, čiji je Ambasador u Srbiji, gospodin Tanžu Bilgič, prisustvovao svečanom otvaranju i obratio se prigodnim govorom.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić / Foto: TOVG

U svom obraćanju, Ambasador Tanžu Bilgič govorio je o važnosti ovakvih festivala, pre svega o buđenju svesti kod mladih generacija o turizmu i onome što nam ova privredna grana pruža, ali i o zaštiti životne sredine kao teme koja se nameće kao prioritet u modernom vremenu. On je istakao saradnju koju opština Veliko Gradište ima sa Republikom Turskom kroz projekat Ramske tvrđave, čije je radove obišao tokom jučerašnjeg dana i upoznao se sa izvođečima.

Kroz program nas je vodila Tatjana Petrović , poznata karatiskinja, svetska prvakinja u ovom sportu, koja održava kamp borilačkih veština na Srebrnom jezeru. Učesnici kampa pozdravili su sve prisutne, zanimljivim pozdravom kojim se izražava poštovanje, i kojim počinje i završava se svaki trening.

Foto: TOVG

SILA-FEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji je pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu – Njujork, Los Anđeles, Varšava, Berlin, Kan, Porto, Beč, Dovil… Festival će trajati do 1. septembra kada će biti svečano zatvaranje i dodela festivalskih nagrada. U gradskom parku svake večeri održavaće se besplatne projekcije filmova sa početkom u 19 i 45 časova.

Direktni pokrovitelji Silafesta su, Opština Veliko Gradište, Ministarsto Trgovine, Turizma i Telekomunikacija, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, i drugi.

TPKNEWS/TOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker