“MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR: Počele Amaterske glumačke svečanosti u Požarevcu (FOTO)

Pozorišni festival amerskih varoških pozorišta Srbije pod nazivom „Milivojev štap i šešir“, po 15. put održavaju se u Požarevcu.

Čuvari štapa i šešira

Predstave se izvode u Požarevačkom Centru za kulturu, koji je i organizator ovog prestižnog pozorišnog amaterskog festivala. Ove glumačke svečanosti – susreti varoških pozorišta Srbije, nastao je kao uvertira Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“. Traje već petnaest godina u čast i slavu glumačkog poziva, a radi trajnog sećanja na velikana naše scene Milivoja Živanovića, rođenog Požarevljanina.

Učesnici su amaterska pozorišta Srbije, a svake večeri žiri dodeljuje dve nagrade­: jednu specijalnu nagradu (za slikovito predstavljanje lika) i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem kao uverenjem o nagradi.

Glumica večeri dobija nagradu

Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika. Tog pobednika, najboljeg među najboljima, daruje i Milivojevim šeširom sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem, te tako taj glumac kompletira nagradu.

Pre početka izvođenja prve takmičarske predstave nakon kraćeg obraćanja Festival je otvorio Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, medije i NVO koji je istakao da su požarevljani veoma privilegovani zbog toga što imaju jednog velikog Milivoja Živanovića i festivale u slavu njegovog imena, kakav je i ovaj „Milivojev štap i šešir“.

Dejan Krstić otvara Festival

– Verujem da smo svi bar jednom poželeli da dobijemo šansu da pozdravimo publiku na jednom prestižnom festivalu, kakav je i ovaj, ili da budemo u žiriju koji će imati privilegiju da oda priznanje najboljem i da se pokloni umetnicima. Naša je velika zahvalnost što ovakvi festivali postoje i još veća što možemo uživati u bravurama vrsnih umetnika. Na ovom festivalu jedini kriterijum je kvalitet, kao i težnja umetnika da se odupre prosečnosti. Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štaš i šešir“ predstavljaju šansu umetnicima, da preispitaju svoje umetničke domene, kao i da nađu motivaciju za budući rad -, rekao je on.

Prisutna publika prve večeri

Prvog dana festival je otvorilo pozorište iz Beograda Studio „BIS“ sa predstavom „Pokondirena tikva”. U subotu je nastupalo pozorište iz Gornjeg Milanovca sa predstavom „Profesionalac”, dok je nedalja rezervisana za SКC Кragujevac sa predstavom “Peščanik”. Šidsko pozorište u ponedeljak požarevačkoj publici predstaviće se sa predstavom “Bal vampira”. dok će domaćin Amatersko pozorište “Milivoje Živanović” iz Požarevca zatvoriti takmičarski deo festivala predstavom „Čudo u Šarganu”. U revijalnom delu u sredu publika će uživati u predstavi „Murlin Murlo”, pozorišta „Kreativni haos“ iz Smedereva, koja je pobednik festivala „Živka Matić“. Nakon te, revijalne, predstave biće proglašeni pobednici festivala kome će organizator dodeliti zaslužene nagrade i zvanično ga zatvoriti.

Detalj iz predstave

Stručni žiri koji radi u sastavu: Aleksandar Dunić, glumac, dr Jasmina Nikolić, dir. Istorijskog arhiva Požarevac i Dušan Šukljević, advokat, nagradu za slikovitu kreaciju lika prve večeri festivala dodelio je Anđeli Alavirević za ulogu Evice.

Glumica večeri i dobitnik Milivojevog štapa je Aleksandra Pantić, koja je tumačila ulogu Feme.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker