BRZA SAOBRAĆAJNICA, ALI POSLE IZBORA 2020: Počela SNS predizborna kampanja u Braničevskom okrugu (VIDEO)

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, sa čitavim timom ministarstva u opštini Veliko Gradište održala je sastanke sa načelnikom Braničevskog okruga, Aleksandrom Đokićem, predsednikom opštine, Draganom Milićem, i predsednicima lokalnih samouprava Braničevskog okruga o infrastrukturnim projektima od značaja za ovaj region.

Kako je ovom prilikom najavila, još 2,5 milijarde dinara biće uloženo u rekonstrukciju puteva u Braničevskom okrugu ove godine plus za redovno održavanje u Okrugu.

“U oblasti železničkog transporta mi smo uložili preko 5 milijardi dinara u rekonstrukciju pruga smatrajući da je i železnica jednako važna kao i putevi.“, rekla je Mihajlovićeva i potvrdila izgradnju brze saobraćajnice od autoputa kod skretanja za Požarevac do Velikog Gradišta i Golupca, vrednosti oko 350 miliona evra, već početkom 2020. godine.

Međutim, ministarka je zaboravila da naglasi da početak radova zavise od ishoda na predstojećim lokalnim izborima, koji bi trebalo da se održe u aprilu ili maju naredne godine. Mada, kakav god bio ishod na narednim izborima u ove tri lokalne samouprave, najavljena izgradnja brze saobraćajnice, hteli ili ne, mora da se uradi. Sama ministarka Mihajlović je istakla da je ovaj deo Braničevskog okruga privredno, ekonomski i turistički veoma značajna investicija, gde je do sada uloženo dosta novca. Tako da, bea obzira da li SNS na narednim izborima ponovo dobije mandat ili ga izgubi u ove tri lokalne samouprave, najavljena brza saobraćajnica, mora da bude izgrađena.

Načelnik Braničevskog okruga naglasio je da je sastanak organizovan tako da se radilo brzo, jasno i efikasno, a što je najvažnije ne završava se samo na onom što se kaže već je to i realizovano. Najbolji primer je pruga Požarevac-Majdanpek, dužine 90 kilometara, koja je završena, a možda još važniji projekat pomenuta brza saobraćajnica, naveo je Đokić.

Veliko zadovoljstvo i čast održavanjem ovog skupa u opštini Veliko Gradište iskazao je predsednik opštine, Dragan Milić. “Ja sam dugo ovde u opštini, ali nikada kao poslednjih pet godina naša opština nije imala ovakvu saradnju sa rukovodstvom Republike Srbije.“ rekao je Milić dodavši da to daje i maksimalne rezultate.

Milić je istakao da je Istočna Srbija veoma lep kraj, dosta je velika, ali ostaje bez stanovništva koje odlazi, stoga je prioritet da se ljudi zaposle i žive od svog rada.

“Mislim da smo danas rešili nekoliko ključnih problema. Dogovorili smo neka pitanja, pomenuću samo neke, to je asfaltiranje puta Beli Bagrem-Zatonje ove godine, u dužini od osam kilometara, sa nastavkom šetno-biciklističke staze u narednoj godini pored Dunava i tu će da dođe do izražaja Ramska tvrđava – ovaj put povezuje Istočnu Srbiju sa Banatom, skelom preko Dunava, takođe i asfaltiranje puta Tribrode-Makce, veoma važan put koji povezuje nekoliko opština.“, rekao je Milić.

Milić je, kao ekskluzivu, istakao da je pre nekoliko dana od strane potpredsdnice Vlade odobren projekat zaštite Srebrnog jezera koji se odnose na vodovodnu i kanalizacionu mrežu oko čitavog jezera, u dužini od oko 28 kilometara što će zatno zaštititi samo jezero sa preko 3.000 vikendica bez kanalizacije, a čija će implementacija početi već 01. juna. On je dodao i da je, ovom prilikom, načeto ključno pitanje za budućnost Srebrnog jezera – izmuljivanje i čišćenje jezera te da će svi, prema mogućnostima, u narednom periodu tražiti rešenje preko Vlade Srbije i fondova Evropske unije kako bi se obezbedila sredstva.

Na dnevnom redu našao se i dugugodišnji problem – prašina iz jalovišta rudnika bakra iz Nove Moldave koja zagađuje opštinu Veliko Gradište: “Potpredsednica Mihajlović i ja se ovim problemom bavimo nekih sedam-osam godina i danas smo napravili plan kako ćemo u narednom periodu da se aktiviramo povodom toga.“, najavio je Milić.

Na pitanja novinara, potpredsednica Vlade, između ostalog, izjavila je i da se u železničkom saobraćaju ne radi samo brza pruga Beograd-Budimpešta koja je najvredniji projekat već i pruge od Beograda do Niša i Niš-Preševo, a nastavlja se i pruga Beograd-Bar. Što se tiče putarina, ona je podsetila da je poslednji put povećana 2017. godine dok pre toga cena nije menjana devet godina te da je ulaganje u infrastrukturu neopodno kao i dobro i kvalitetno održavanje. Takođe, na narednoj sednici Vlade biće razgovora o pomoći poplavljenim područjima i šta je sve neophodno da se uradi, rekla je potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close