Počela izgradnja novog mosta u Šuvajiću kod Golupca

Stari most preko Peka u Šuvajićima kod Golupca nije siguran i zbog toga je njegovo korišćenje odavno zabranjeno. Međutim, pošto se prelaskom preko njega put do Golupca skraćuje za desetak kilometara, mnogi ga i dalje koriste. Sada je konačno počela gradnja novog.

Izgradnja novog mosta na Peku kod Šuvajića

Da li do njive ići preko rasklimanog mosta na Peku ili desetak kilometara dužim okolnim putem, meštani Šuvajića kod Golupca nemaju dilemu. Uprkos dugogodišnjoj zabrani korišćenja, oni biraju most, kad god mogu da prođu sa priključnim mašinama.

Prema strateškom planu, turizam je jedan od ključnih faktora razvoja Golupca. Zbog toga, uprkos veoma malom budžetu, ovde se ulaže u infrastrukturu.

Najveći problemi nastaju kad se nose teški tereti posle žetve, posle berbe preko ovog mosta. Naročito u proleće, kad se topi sneg, tada bude visoka voda, i on je nestabilan i nesiguran za prelazak.

Siguran prelaz preko ovog mosta važan je i za sve veći broj turista na putu ka Golubačkoj tvrđavi, Nacionalnom parku Đerdap, Lepenskom viru i graničnom prelazu sa Rumunijom kod Kladova.

“Ovaj most je najbliži most na navigaciji Beograd – Kladovo. Mnogo stranaca ovde dođe. Okreću se, gube se. Ne znaju da l’ smeju da prođu da l’ ne smeju da prođu”, kaže Miodrag Živojinović, predsednik MZ Šuvajić.

Od prošle godine gradi se novi most koji će skratiti put i za teretni saobraćaj.

Ovaj most je bio urađen sedamdeset i neke godine i preko njega mogao je da prelazi teret do pet, šest tona. Sada, nakon što bude urađen novi most preko njega će moći da prelazi 50 tona.

Vrednost ovog mosta je oko 18 miliona dinara sa pristupnim putevima i opština Golubac je izdvojila sva sredstva iz budžeta. Nije imala pomoć sa strane. Planira se da radovi budu završeni u narednih mesec dana. Dužina ovog mosta je oko sto metara sa pristupnim putevima.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole da se planirani radovi završe tokom zime, preko novog mosta sa priključnim putevima, prvi točkovi bi mogli da prođu već na proleće.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker