VANREDNA SITUACIJA: Počela evakuacija u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, poplave nose sve pred sobom! (VIDEO)

Nevreme praćeno jakim pljuskovima protutnjalo je u noći između subote i nedelje selima u okolini Vrnjačke Banje pričinivši značajnu materijalnu štetu, pa je na delu vrnjačke opštine proglašena – vanredna situacija.

Foto: Novosti

U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, u seoska domaćinstva ušla je voda. Na teritoriji tog grada, takođe, proglašena je vanredna situacija. Kritično je i u skoro svim selima u gornjem Dragačevu – evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča. I na području Ivanjice izlili su se bujični potoci.

Usled obilnih padavina nabujali potoci i Gračačka reka najviše štete pričinili su u selima Rsavci, Otroci i Gračac gde je bujica, slivajući se sa obližnjeg Goča i noseći sve pred sobom, srušila ili teško oštetila osam pristupnih mostova, kao i lokalne puteve i saobraćajnu infrastrukturu.

– Na Opštinskom štabu proglasili smo vanrednu situaciju u delu opštene zahvaćene nevremenom, odnosno u slivu Gračačke, Otročke i Rsovačke reke, kako bi angažovanjem mehanizacije iz svih javnih i komunalnih preduzeća sanirali štetu i u što kraćem roku meštanima osposobili kakvu-takvu saobraćajnu komunikaciju – kaže Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

– Oštećeni mostovi preko Gračačke reke su potpuno van funkcije, tako da je meštanima čak i pešice otežan pristup iz dvorišta ka lokalnim putevima. Stručnjaci ovdašnje Direkcije za urbanizam su na terenu i utvrđuju koji mostovi mogu da se koriste.

Prema njegovim rečima, štetu od bujične poplave, po još nezvaničnim procenama, pretrpelo je petnaestak domaćinstava ovoga kraja. Osim pristupnih mostova i puteva, bujica je oštetila i stambene i pomoćne objekte, mehanizaciju, automobile, porušila ograde, uništila bašte…

– Sve je podsećalo na horor film. Bujica je nadirala velikom brzinom. Dva „jugića“ mi je odnela i gotovo potpuno uništila, a teško mi je oštećen i polovan džip „micubiši“ koji sam prekjuče kupio – nemoćno šireći ruke priča meštanin Radovan Pršić. – Kakva je to sila bila najbolje svedoči što je nizvodno odnela i traktor i čak dve prikolice.

– Jeste kiša pljuštala, ali niko nije mogao da očekuje da će se ovolika količina vode sjuriti sa Goča – pričaju meštani. – Sve je počelo oko 1.30 i potrajalo je sigurno nekoliko sati. Na teren su ubrzo stigli i vatrogasci i spasioci, ali šteta nije mogla da se spreči. Dobro je što u opštem metežu niko nije nastradao.

PROCENA ŠTETE

Lokalna samouprava već je formirala komisije, sastavljene od komunalnih inspektora, građevinskih inžinjera i tehničara kao i predstavnika komunalnih preduzeća i Mesnih zajednica, koje će na terenu utrvrditi štetu.

– Popisaće se šteta pre svega na infrastrukturi, a građani će štetu na svojoj imovini moći da prijave u Mesnim zajednicama – kaže Đurović. – Tek kada komisije i službe završe svoj deo posla moći ćemo da govorimo o tome kolika je šteta koja sasvim izvesno nije mala.

MARIĆ: ZBOG POPLAVA EVAKUISANO PET OSOBA- SVE SNAGE NA TERENU

Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić Tanjugu.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.Kako je rekao, u Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvrorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

Usled obilnih padavina, autobus na deonici Kraljevo-Kragujevac bio je zaglavljen na putu, ali su pripadnici sektora uspeli da ga izvuku i obezbede svih 15 putnika.Marić je istakao da je problema bilo i u Kniću i u Trsteniku, gde je noćas pala ogromna količina padavina.

Navodeći da je za sada evakuisano pet osoba, Marić je istakao da nema povređenih ni nastradalih, ali da će Sektor za vanredne situacije dežurati tokom celog dana.“Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren“, rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker