IZLOŽBA ZA DAN PRIMIRJA: Parnjača „Kostolac“ izložena u Parizu

Povodom obeležavanja Dana primirja, 11. novembra, u Parizu se organizuje višednevna izložba, na kojoj se našla i parna lokomotiva „Kostolac“ iz Srbije.

Lokomotiva „Kostolac“ u Parizu/Foto: Železnice Srbije

Na ovoj izložbi, posvećenoj stogodišnjici pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, srpska parnjača postavljena je ispred Palate invalida, u kojoj se nalazi sarkofag Napoleona Bonaparte, kao i posmrtni ostaci njegovog sina i njegove dvojice braće.

Po zavšetku izložbe, 19. novembra, lokomotiva će biti preseljena u Muzej parnih lokomotiva iz Prvog svetskog rata, u okolini Pariza, gde će posetioci moći da je vide tokom naredne godine.

Parnjača „Kostolac“ izrađena je 1917. godine u Americi, u fabrici u Filadelfiji, po narudžbini francuske vojske. Od ovih lokomotiva, kojih je bilo preko 200, do danas su sačuvane samo dve – „Kostolac“ i lokomotiva u Drezdenu.

Lokomotiva „Kostolac“ u Parizu/Foto: Železnice Srbije

Naša lokomotiva saobraćala je na prugama Solunskog fronta, podno Kajmakčalana, na relaciji Vertekop-Subotsko-Pribedište, i služila je za snabdevanje Druge srpske armije. Posle rata prebačena je u rudnik lignita u Kostolcu, gde je saobraćala na uzanom koloseku od 600 mm. U avgustu 1951. godine ustupljena je Železničkom muzeju. Zbog svojih tehničkih karakteristika i istorijske uloge koju je imala, proglašena je za kulturno dobro.

M.V.
Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close