NOVA PRAVILA U BEČU: Paprene kazne za pogrešno bacanje otpada

Bacanje otpada i različitog smeća u Beču uskoro će imati i nova pravila koja se moraju poštovati. U suprotnom, sledi kazna.

Bacanje otpada u pogrešnu kantu za smeće uskoro može koštati nepažljive Bečlije koji ne vode računa. Bez obzira da li  to učine slučajno ili namerno, nepažnja u pogledu odlaganja otpada će biti kažnjiva u Beču.

Nova uredba zakona o upravljanju otpadom nedavno je usvojena u parlamentu i ona glasi: ukoliko vas uhvate na delu tj. da nepravilno odvajate otpad i bacite ga u neodgovarajuću kantu za smeće očekuje vas kazna od najmanje 50 evra. Maksimalna kazna koja bi mogla da se izrekne, može biti i veća od 3.000 evra, ali se odnosi na firme u Beču.

Prema navodima, činjenica da će kažnjeni biti i oni koji ovaj prestup učine slučajno je korisna jer do sad nije bilo lako dokazati da li je pogrešno odvajanje otpada bilo namerno ili slučajno. Uskoro će to biti nevažno jer će svi morati da plate kaznu zbog nemara u odvajanju otpada i bacanje otpada u pogrešnu kantu.

Nova mera će preventivno delovati i na sve one koji do sad nisu puno razmišljali o pravilnom odvajanju otpada. Cilj ove uredbe je da poveća upotrebljivost otpada.

Čuvari javne čistoće u Beču, službenici WasteWatcher, ali i službe koje skupljaju smeće, biće odgovorni za kontrolu poštovanja novog zakona, a kazne će izdavati zavisno o težini prekršaja.

Beč se često ističe kao primer u Evropi kada je reč o odnosu prema otpadu i njegovom odlaganju. To podrazumeva veliki broj različitih pravila.

Crne, obične kante, namenjene su za sav otpad koji se neće reciklirati. Najstrože je zabranjeno i kažnjivo da se u ove kante baca otpad kao što su hemikalije ili građevinski šut. Ovakav otpad se  mora odneti  na deponiju i prijaviti sadržaj otpada.

Posebne kante za papir i karton su obavezne u svakoj stambenoj zgradi i Bečlije ažurno odvajaju papir od ostalog otpada. Staklena ambalaža se takođe odvaja u posebne kante, za belo i obojeno staklo,  i one se nalaze na ulicama, uglavnom u blizini supermarketa.

Mnoge Bečlije odlažu BIO-OTPAD u posebne kante: ostatke sasečenog drveća i žbunja, pokošenu travu, korov, lišće, šiblje, grmlje, opalo voće, vodene biljke, nekuvane i nezačinjene otpatke od voća i povrća, stari hleb, talog od kafe i čaja.

Ni staro ulje ili ostaci masti se posle pripreme hrane ne bi trebali bacati u sudoperu ili klozetsku šolju, jer ulje može naneti velike štete ne samo u cevovodima u stanu već i u javnoj kanalizaciji. Svaki Bečlija može na nekoj od deponija besplatno da dobije WÖLI -(Bečka kanta za skupljanje ulja / Wiener Ölsammelkübel), narandžastu posudu od tri litra, koju kad napuni može vratiti napunjenu svojim iskorištenim jestivim uljem i uzeti drugu.

U svakom domaćinstvu u Beču ima mnogo toga što spada u poseban otpad. Baterije se recimo bacaju samo u posebne kutije koje se nalaze u samoposlugama, a lekove sa isteklim rokom trajanja mogu se odneti u svaku apoteku.

Staru robu koja je još u funkciji možete odlagati na svim bečkim otpadima  na mestima određenim za staru robu (48er-Tandler-Box). Posuđe, sitni nameštaj, stari električni uređaji, odeća, dečje igračke i ostalo se na taj način mogu ponovno koristiti i nabaviti po povoljnoj ceni na mestu za prodaju stare robe (48er-Tandler).

Za staru garderobu postoje i posebni kontejneri gde se odvojena odeća i obuća šalje u humanitarne svrhe tj. siromašnim i ugroženim osobama.

Od oktobra 2019. godine uveden je novi žuti kontejner i novi način bacanja otpada. Naime, plave kante se postepeno zamenjuju žutim reciklažnim kantama. Svi plavi kontejneri biće postepeno uklonjeni do aprila 2020. godine kada zvanično prestaje njihova upotreba.

Više nije neophodno odvajati plastične flaše i tetrapak, ambalažu od konzervi i limenki, jer se sada sve ove sirovine odlažu u žuti kontejner odnosno u takozvani žuti džak.

(Tpknews.com/Dijaspora)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker