NOVE MERE VLADE: Pandemija se u Srbiji pretvara u diktaturu Aleksandra Vučića

Mere protiv širenja koronavirusa u Srbiji nesumnjivo su ograničile osnovu građanske slobode, poput slobode kretanja, tokom određenog perioda, što je samo po sebi dovoljan razlog da budemo oprezni kada je u pitanju ponašanje Vlade Srbije i njenog predsednika tokom pandemije.

Foto: Tanjug

Na današnjoj sednici Vlade Srbije izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru.

Kako je saopšteno, građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

„Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg“, navodi se u saopštenju vlade.

Svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

„Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati“, dodaju iz Vlade Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je u poslednja 24 sata testiran 371 građanin od koji je 131 pozitivan, što je ukupno do sada zaraženih u Srbiji od korona virusa 659. Takođe, zabeležana su i dva nova smrtna slučaja te se broj preminulih popeo na deset.

Vlada Srbije objavila je danas uputstvo za pacijente koji dolaze u karanatin na Beogradski sajam, prema kojem su pacijenti obavezni da sa sobom ponesu svu medicinsku dokumentaciju i lekove koje piju kao redovnu terapiju.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Г. Кон дематовао да је струка учествовала у мишљењу за укидање ‘Љубимчевог сата’
    Класичан облик самовоље.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker