PALA I RUSIJA: Srbija je u finalu Evropskog prvenstva! (VIDEO)

Srbija je u finalu Evropskog prvenstva, Srbija ide na zlatnu medalju! Naši sjajni košarkaši pobedili su Rusiju sa 87:79 (25:20, 23:14, 18:23, 21:22) u polufinalu Evrobasketa u Istanbulu i u nedelju od 20.30 boriće se sa Slovenijom za titulu prvaka Starog kontinenta.

Foto: Aleksandar Dimitrijević

Snažno su “orlovi” ušli u okršaj sa “baćuškama”, u najavi težak okršaj, međutim, kako je vreme odmicalo, pogotovo u drugoj četvrtini, tako se nazirala velika pobeda naše reprezentacije. Konstantno vođstvo, na krilima Bogdanovića i Marjanovića, išlo je i do +16 (42:26) u odličnom drugom periodu meča. Zapretili su Šved i društvo u trećoj četvrtini (57:52), pa u četvrtoj prišli i na -2 (75:73), ali nisu mogli da spreče prolaz Srbije u finale EP. Apsolutno zaslužen!

Meč je otvorio Ognjen Kuzmić pogođenim jednim bacanjem, za prvo vođstvo. Potom je naš centar bio asistent za zakucavanje Stefana Birčevića, a kad je njegov imenjak Jović pogodio za 5:0, sa tribina je odjekivalo “Srbija, Srbija”.

Tek posle dva minuta prve poene za Rusiju je upisao Voroncevič. Mogzov je s dva precizna šuta preokrenuo rezultat, ali Bogdanović nije dao da rival dugo drži vođstvo. Pukla je trojka, kao uvod u Jovićevu dvojku za ponovni beg “orlova” – 10:6. Bogdan je preciznost dokazao i sa linije slobodnih bacanja, donoseći Srbiji na sredini četvrtine +6. Voroncevič i probuđeni Šved (trojka na 3:19 do odmora, pa dva bacanja) ipak nisu dali Saletovim izabranicima da odlete daleko – 16:15. Ali nisu, očigledno, ni računali na odličnog Vladimira Lučića. Na njegova dva šuta izvan 6,75 metara.

Voroncevič je u tim minutima držao “baćuške” na minimalnom zaostatku, međutim, Dragan Milosavljević i Vasilije Micić su odveli ekipe na prvi obavezni odmor rezultatom 25:20 za “orlove”.

Poeni Bobana Marjanovića, dvojka pa slobodno bacanje posle trojke Hvostova, čuvali su vođstvo naše reprezentacije na početku drugog perioda. Vođstvo koje je, na isteku trećeg minuta, Aleksej Šved sveo na -2 sa tri pogođena penala. Na sreću, na kratko. Bogdanović je pogodio za dva, pa Marjanović horogom i Srbija je otišla na 32:26. Selektor “zbornaje komande” Sergej Bazarevič je morao da zove “zbor”.

Nije to mnogo vredelo nekadašnjem beku SSSR. Bogdanović i Jović su očas posla ostavili Ruse na -10. Prvi put.

Raširili su “orlovi” krila, razleteli parketom “Sinan Erdema”. Marjanović je ubacio svoj deveti poen, a Bogdan zatim – iako je turski hram košarke očekivao zakucavanje – položio za ogromnih 40:26, ubacajući svoj 13. poen. Bazarevič je ponovo tražio tajm-aut, posle 14:0 naših momaka.

Nedugo zatim i Saša Đorđević je pozvao minut odmora, da smiri rivala kojeg je probudila trojka Hvostova. I uspeo je naš selektor. Za Ruse nedostižni Marjanović je ponovo pogodio, i ponovo, i Srbija je došla do 46:31. A da je Bobi div i u odbrani uverio se Timofej Mozgov – ostaće mu u mozgu ta rampa dugo, dugo…

U poslednji minut prvog poluvremena ekipe su ušle posle tajm-auta Srbije. Bogdanović iz teške pozicije nije probacio loptu kroz obruč, ali ni Fridzon sa linije penala, pa je na semaforu pisalo 48:34 kad se čula sirena da označi kraj prvih 20 minuta.

Srbija je otišla na veliki odmor, zaslužen odličnom partijom, pogotovo u drugoj četvrtini, uz po 13 poena Bogdanovića i Marjanovića (četiri skoka, tri asistencije), sedam Lučića (pet skokova), šest Jovića (tri asistencije)… Šved je odgovorio sa 14 poena, ali polovinu ubačenih sa linije slobodnih bacanja.

Trojka Voronceviča na startu treće četvrtine nije uplašila Srbe. Jer, Bogdanović je odmah uzvratio istom merom, kao i Kuzmić na dvojku Mozgova. Nije se panika uvukla u naše redove ni kad je Šved rešio da sam vodi Rusiju kroz okršaj, vezujući pet poena za -13 (57:44). Međutim, kad je Fridzon ubacio trojku, pa Mozgov zakucao, a Voroncevič još jednom pogodio izvan linije 6,75,

za seriju “baćuški” 13:2, Đorđević je naprosto morao da reaguje. Na 3:16 po kraja perioda Rusi su prišli na 57:52.

Pogodio je selektor sa tajm-autom, savetovao izabranike da ubrzaju igru, a Milosavljević da “šine loptu”. I, poslušao ga je naš bek, odapeo i pogodio trojku. Marjanovićevo zakucavanje i poeni Jovića ubrzo su ponovo odlepili “orlove” (64:52), pa je Bazarevič zvao minut odmora.

Šved je, po povratku ekipa na parket, pogodio za tri poena, iz drugog pokušaja, ali je Srbima, i tamo u Istanbulu i širom sveta, gde god da su, teže pao peh Stefana Jovića. U pretposlednjem minutu treće četvrtine naš startni plej je povredio skočni zglob i morao u svlačionicu.

Težak treći period konačno se završio rezultat 66:57 za Srbiju.

Gudurić je trojkom odveo “orlove” na 69:61, međutim, Šved je nastavio da preti da pomuti slavlje Srba nasred Stambola, uz Hvostova i Zubkova, ali kad se upalio alarm na 69:65, reagovao je Bogdanović. Naš najefikasniji igrač je ubacio 19. poen, da bi Marjanović odgovorio 18. za ponovo velikih 73:65. Šest minuta pre kraja.

Sekundara je okrenula skoro dva kruga, a Rusi su napravili seriju 8:0 posle dva ubačena penala našeg kapitena Milana Mačvana. I prišli na zabrinjavajućih 75:73. Aleksej Šved je ubacio 30 poena, petom trojkom (iz 12 pokušaja).

No, jedna lasta, kaže naš narod, ne čini proleće. A taj isti narod, takođe, ima igrača koji ume da pogodi iza linije 6,75. Kad je najpotrebnije. Uradio je to Vasilije Micić za beg na pet razlike. Pogodio je trojku i Bogdanović minut i 45 sekundi pre kraja, Srbija je pobegla na 81:74. Maestralni Bogdan potom je “poništio” slobodna bacanja Mozgova pred ulazak u poslednji minut.

Pogodio je Šved trojku za 83:79, 31 sekundu pre kraja dramatične završnice, ali je Milosavljević ibacio oba bacanja, pa Lučić takođe i SRBIJA JE POBEDILA – 87:79!

TPKNEWS/Blic sport

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker