OTVORENO PISMO JAVNOSTI GLAVNOG UREDNIKA PORTALA TPK NEWS, MIKICE LALIĆA

Poštovani čitaoci našeg portala, dugo sam se premišljao dok nisam odlučio da Vam se obratim putem otvorenog pisma. Za to postoje više razloga koje ću ovde da iznesem, sa željom da ih pažljivo pročitate i da nam nakon toga iznesete svoj sud o tome. Sve Vaše predloge, sugestije, preporuke, kritike, savete…pažljivo ćemo razmotriti, i na osnovu njih odlučiti šta ćemo i kako ćemo dalje, sa Vašim i našim portalom.

Portal TPK NEWS počeo je sa radom pre nekoliko godina kao jedan mali medij stacioniran u selu Topolovnik, kojim se upravlja online sa par različitih lokacija. U početku smo se bavili vestima iz našeg kraja u opštini Veliko Gradište, a kasnije smo proširili sa izveštavanjem iz čitavog Braničevskog okruga i regiona. Malo po malo, iz dana u dan posećenost našeg portala i fejsbuk stranice bivala je sve veća i veća, da bi u poslednjih nekoliko meseci dostigla do, neverovatnih, nekoliko stotinu hiljada pregleda, a bilo je i meseci gde je bilo i čitavih 500. 000 ulazaka na naš sajt i stranicu na fejsbuku, što sam na te rezultate veoma ponosan. Razlog takve čitanosti je naša uređivačka politika koja se bazira na brze, tačne i istinite vesti, koje su zanimljive za konzum koji pokrivamo. Takođe, poverenje konzumenata našeg sadržaja zadobili je i to što nismo ničiji i što vesti radimo, kako bi se reklo: „ni po babi ni po stričevima“. Ono što je za pohvalu-pohvaljujemo, a što je za kritiku-kritikujemo, bez obzira ko je, šta je i da li je neko na vlasti ili ne. Za nas je važno da su informacije koje iznosimo istinite, a oni koje se ljute zbog iznetih činjenjenica koje im ne odgovaraju, je njihov problem. Ti rezultati nas čine ubedljivo najčitanijim portalom u Braničevskom okrugu, što se može veoma lako proveriti ulaskom u odeljak statistike na našoj fejsbuk stranici.

Statistika sa Facebook stranice za nedelju dana / Screenshot

Zahvaljujući Vama koji redovno posećujete naš portal, mada su nas mnogi u početku gledali sa podozrenjem, postali smo respektabilni i uticajni u sredinama na kojim delujemo. Zbog toga smo stekli, pored prijatelja koji nas podržavaju, i neprijatelje kojima smetamo. Oni na svaki moguć način pokušavaju da nas ućutkaju i otupe oštricu našeg izveštavanja. Ti, kojima smetamo pokušavali su razno-raznim pretnjama da nam stanu na put, poručujući nam da se manemo „ćorava posla“. Pretili su nam da će da nas pobiju, zapale kuće, prebiju, ugase naš portal sudskim putem. Kada nas nisu uplašili fizičkim pretnjama onda su prešli pretnjama da će da nas tuže i da će da nam putem suda uzeti sve pare. Pretnje tužbama nezadovoljni našim pisanjem su nam upućivali pojedini advokati koji zastupaju „kriminalce“ u sudskim postupcima, oni koji su se ogrešili o zakon i koji su na udaru policije i tužilaštva, neki policajci i vatrogasci, lokalni političari i funkcioneri u lokalnim samoupravama, lovci, ribolovci, kao i neki obični ljudi. Sve smo to pregrmeli i nastavili istim putem svesni da će i dalje biti pretnji i ucena, ali mi ćemo i pored toga nastaviti našu misiju. Kao što Vam je poznato, uloga medija je da, pored redovnog izveštavanja javnosti o događajima sa teritorija na kojim deluje, je i to da su društveni korektiv. Kao takav korektiv dužni su da javnost obaveštavaju o negativnim društvenim pojavama, kao što su loši potezi vlasti koje time šteti društvu, zagađivanju životne sredine, porodičnim nasiljima i nasiljima nad decom, lošem odnosu prema životinjama… Mediji svojim ukazivanja podstiču nadležne da deluju i da zajedničkim snagama rešavaju te probleme, čime se štiti društvo u celini. Samo tako može se postići viša društvena svest, a samim tim i bolji život sviju nas.

Statistika sa Google Analytics-a poseta mesec jul / Sceenshot

Zbog svega toga odlučuli smo da osnujemo medijsku kompaniju u kojoj, pored portala, planiramo da izdajemo jedan štampani nedeljnik na teritoriji opštine Veliko Gradište i čitavog Braničevskog okruga, kao i internet radio. Trenutno smo u završnoj fazi registracije. Čeka se samo da dobijemo Rešenje o upisu u regista medija. Otkriću Vam jednu eskluzivnu vest. U pregovorima smo sa jednim dnevnim listom, sa kojim već sarađujemo razmenjujući vesti, da jednom nedeljno kao podlistak tog lista izlazi na teritoriji našeg okruga, gde ćemo izveštavati o svim zbivanjima u njemu.

Za sve ove naše planove, kao što znate, potrebna su i određena finansijska sredstva. Zbog toga obratili smo se opštini Veliko Gradište, koja je voljna da nam izađe u susret, i na tome sam im zahvalan. Ali, skoro uvek postoji to „ali“ što devojci sreću kvari, opštinari mogu da nas uslove da promenimo uređivačku politiku i da ubuduće samo izveštavamo o događijima i radu lokalne samouprave i da nikako ne kritikujemo vlast.

Statistika sa Google Analytics-a poseta mesec jul / Sceenshot

Ova ponuda a i sve buduće ponude od lokalnih samouprava me je stavila u dilemu šta da radim: „Da li da prihvatim ponude i „prodam dušu đavolu“ i delimićno rešim finansijsku situaciju ili da nastavim kao do sada… da istom uređivačkom politikom dižem čitanost i uz vašu pomoć prebrodimo probleme koje stoje ispred nas“.

Upravo te ponude lokalnih vlasti navela me je da Vam se putem ovog otvorenog pisma obratim i da od Vas potražim savet što činiti dalje. Stoga Vas molim da nam u svojim komentarima na našem portalu i fejsbuk stranici svojim predlozima, sugestijama, savetima, upustvima…, pomognete u donošenju konačne odluke. Ujedno ćemo napraviti i malu anketu gde će te moći da iznesete svoje mišljenje, a mi ćemo iz te ankete izvući zaključke.

Glavni i odgovorni urednik TPK NEWS

Mikica Lalić
3 Comments

  1. Evo ja sam jedna od onih kojoj ste se „malo“ zamerili, ali pratim i sve pohvale za hrabrost. Zamerila sam vam što „kradete“ tuđe objave, pa ih onda sami tumačite bez da pitate autora – što može da bude jako pogrešno. Odgovorila sam vam javno. Ali, nisam vam zamerila 🙂 Da bi vaše vesti zažive i da ne bi bilo iole sumnje u tačnost, ne smeju se dešavati greške. Svaki napad mora da bude 100% istinit. Dalje, nemate lektora, a članak ne sme da bude nepismeno napisan i sa greškama. Evo čak i u ovom tekstu grešite i u padežima i uopšte. Ne prodajite dušu đavolu, jer to možete samo jednom, svako ko je plaćen ima obavezu. Ako možete da uzmete neke novine i budete samostalni (a može se), uradite to. Fale objektivne vesti u ovom regionu. Evo nudim se i da se uključim u rad, imam neke ideje, a nemam dlake na jeziku. I ne plašim se nikoga. Pozzz Samo napred.

    1. Tako je Maro. Evo i ja da kažem da ih redovno čitam, a sad dal kraduckaju po nešto:pa mislim da i nije tako bitno u celoj priči. Jedan po jedan portal sam gasio obaveštenja kako su počinjali da obaveštavaju neobjektivno… Zapravo kad malo bolje razmislim samo TPK news i čitam. Bravo momci,samo tako nastavite i imaćete redovne posete i dalje.

  2. Evo i ja sam jedan od onih koji vas je kritikovao mozda na malo nekorektan nacin i zbog toga se izvinjavam,a sto se tice vaseg pisanja to je ok, odavno je poznato da laz manje boli od istine i ta vecita borba za istinu ili protiv istine trajace u nedogled.Postoji jedna stara izreka „ako neprijatelja nemozes pobediti a ti mu se pridruzi“ jer je lakse razbiti ga kad si u njegovim redovima,i zato razmisli dobro.Ja vam zelim puno uspeha u daljem radu i samo udrite po istini.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close