NEMA VIŠE VRDANJA: Opština Petrovac na Mlavi startuje sa popisom kompletene imovine gastarbajtera!

Opštinu Petrovac na Mlavi, u četvrtak, 01. februara 2018. godine, posetili su predstavnici Švajcarske agencije za razvoj povodom realizacije projekta “Reforma poreza na imovinu”.

Opštinu Petrovac na Mlavi, u četvrtak, 01. februara 2018. godine, posetili su predstavnici Švajcarske agencije za saradnju i razvoj koji učestvuju zajedno sa Ministarstvom finasije i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Razlog ove posete je projekat “Reforma poreza na imovinu” koji finansira ova Švajcarska agencija, i u koju među ostalih 45 opština u državi ušla je i opština Petrovac na Mlavi.

– Kao nerazvijena opština, više puta smo rekli da su nam potrebni prijatelji a, da li su to u okviru Srbije ili država van Srbije kao što je u ovom slučaju Švajcarska, mogu da kažem da mi je čast i zadovoljstvo što sam bio domaćin grupi Reforme poreza na imovinu. Naime Švajcarska vlada je rasporedila jedan deo novca kako bi opštinama u Srbiji pomogla u rešavanju problema koji se odnose na porez na imovinu. Srećan sam što mogu da kažem da je i opština Petrovac na Mlavi u 40 opština koja je uspela u ovom projektu -, rekao je Duško Nedić predsednik opštine Petrovac na Mlavi.

Duško Nedić predsednik opštine Petrovac na Mlavi

Opštine Petrovac na Mlavi u narednih šest meseci dobiće sredstva da angažuje lica sa evidencije nacionalne službe za zapošljavanje. Njihova dužnost biće da na terenu poboljšaju podatke koje već lokalna samouprava ima, tj. da u naredne četiri godine, ažuriraju bazu podataka o imovini svih fizičkih lica, naročito nepokretnu imovinu svih gastarbajtera u opštini Petrovac na Mlavi.

Jelena Holcinger iz Švajcarske agencije za saradnju i razvoj navela je da: – Porez na imovinu je izvorni prihod lokalne samouprave, i kao takav on osteje u lokalnoj samoupravi, i to je novac koji građani treba da odvoje iz sopstvenog džepa. U Srbiji ne postoji dovoljno razvijena svest da je porez na imovinu veoma bitan faktor, jer je to izvorni prihod lokalne samouprave, i od toga zavisi njeno efikasno funkcionisanje -, rekla je Holcinger.

Jelena Holcinger iz Švajcarske agencije za saradnju i razvoj

Švajcarska vlada je za ovaj projekat obezbedila i stimulativni fond od milion švajcarskih franaka, koje će podeliti na prvih pet prvoplasiranih lokalnih samouprava koje budu pokazale najbolje rezultate u oblasti poreza na imovinu. Kriterijumi po kojima će se birati najbolje opštine biće definisani do kraja februara ove godine.

Ovaj projekat zvanično startuje od marta meseca, a lokalna samouprava će odlučiti kada će krenuti sa popisom na terenu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker