PLJUŠTAĆE PRIJAVE: Opština Petrovac na Mlavi, na video nadzoru koji ne radi proneverila više od 3 milona dinara!?

Firma koja se bavi uvozom i prodajom sportske opreme i koja se bavi poslovnim uslugama, dobila posao vredan 6 miliona dinara?

Jedna od postavljenih kamera u ulici Jovana Šerbanovića u Petrovcu na Mlavi

U aprilu 2018. godine, opština Petrovac na Mlavi, je raspisala tender o postavljanju sistema video nadzora i sistema za automatsko prepoznavanje registraskih tablica u cilju sankcionisanja saobraćajnih prekršaja.

Uslovi na tenderu su bili poprilično rigorozni i konkretni, sa tačno definisanim modelima kamera i propratne opreme. Ceo dokument o uslovima možete pogledati na ovom linku.

Na tenderu je bila samo jedna pristigla ponuda, i to od firme koja se bavi uvozom i prodajom sportske opreme i poslovnim uslugama.

Screenshot

Da je ovaj tender bio namešten na kome je neko ugrabio dobar deo kolača, potvrđuje i naš sagovornika koji se preko 20 godina bavi isključivo sistemima video nadzora.

Screenshot

Pod brojem 1. iz navedenog dokumenta gore, ima 13 kamera. U uslovu ne piše da je marka kamera Dahua, ali je model DH-IPC-HFW5431E-Z5E. Prostom pretragom po internetu sa našim sagovornikom smo došli do nekoliko cena, u Srbiji oko 30.000 dinara, a u inostranstvu mnogo jeftinije, sve u rasponu od 170$ do 230$. Realna cena kako nam je izvor rekao jeste oko 30.000 do 40.000 dinara.

Dakle 13 kamera svaka po 40.000 dinara, dolazimo do cifre od 520.000 dinara.

Sledeća stavka je PTZ kamera takođe marke Dahua, model DH-SD60230U-HNI. Verovatno greškom napisana specifikacija, pa je umesto C napisana 0. Cena ove kamere je oko 120.000 dinara.

Sledeća stavka broj 3 je snimač, takođe marke Dahua, model 5216-4kS2, cena se kreće između 40.000 i 50.000 dinara.

Screenshot

Profesionalni monitor marke Dahua, ovih specifikacija košta oko 50.000 dinara.

Screenshot

Pod stavkom broj 5 su dva hard diska kapaciteta od po 6 terabajta. Cena jednog je oko 45.000 dinara.

Screenshot

Pod brojem 6 su trinaest napajanja za kamere. Njihove cene su u rasponu od 900 do 2000 dinara.

Stavku 7 čini 14 priključnih kutija dimenzija 250×300 u IP65 zaštiti. Cena je oko 1500 dinara po komadu.

Stavka 8 je nosač PTZ kamere. Njegova cena je 3000 dinara.

Screenshot

Pod brojem 9 nalazi se 13 nosača kamera, po specifikaciji PFA422 model. Cena oko 1000 dinara po komadu.

Pod stavkom 10 nalazi se montaža kamera na stubu, iako pored svake kamere u prethodnim stavkama postoji i montaža kao uslov, ali sada se ponovo navodi. Po rečima našeg izvora, montaža po jednoj kameri je više-manje 100 evra.

[wpedon id=66270]

Pod stavkama 11 i 12 imamo formiranje kontrolnog centra u opštini, puštanje i podešavanje sistema i samu obuku korisnika. Prema našem izvoru ove dve stavke nikako ne bi mogle da pređu 200.000 dinara.

Pod stavkom 13 je sam softver koji služi u prepoznavanju tablica i analizu prekršaja. Cene su u rasponu od 70.000 pa sve do 500.000 dinara.

Ako saberemo sve stavke dolazimo do cifre od skoro 1.900.000 dinara.

Kako nam je rekao sagovornik sa dugogodišnjim iskustvom u video nadzoru, da smo pogrešili i za ceo milion dinara, da sve košta 3 miliona, nedostaju još toliko. Pa ko se onda koliko ugradio?

Kako smo saznali, kamere su postavljene za jedan dan. Pojavila se tada izvesna firma iz Beograda i završila posao u jednom danu.

Jedna od postavljenih kamera u ulici Jovana Šerbanovića u Petrovcu na Mlavi

Na fotografiji iznad možete videti kameru koja je postavljena u ulici Jovana Šerbanovića u Petrovcu na Mlavi a, iznad koje se vide kablovi i koja nije u funkciji.

Potražili smo i podatke firmi koje su postavile kamere. Prva firma Total sport DOO se bavi uvozom i prodajom pretežno kopački za fudbal??? Firma registrovana na adresi Rada Končara 19 u stanu broj 3 na prvom spratu, delatnost trgovina sportskom opremom.

Druga firma koja je izvršila montažu kamera je B & T SD Bojana Živanovića preduzetnika, registrovanog u Smederevu, takođe u stanu u ulici Miloja Đaka. Pretežna delatnost kojom se ova firma bavi je navedena pod šifrom 8299 – Ostale uslužne aktivnosti podrške u poslovanju. Jednu stvar koju smo uspeli da nađemo za ovu firmu je posao vezan u Smederevu, na obnavljanju trošnih zgrada. Vlasnik firme je fudbaler, pa nas to dovodi u vezu sa firmom koja prodaje kopačke.

Screenshot

Na kraju za nas ostaje samo jedno pitanje: Ko se, i koliko ugradio, od opštinskih funkcionera nakon ovog tendera?

(tpknews.com/PetrovacINFO)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker