POČELE POPLAVE U REGIONU: Olujno nevreme rasturilo Hrvatsku, a bujice potopile kuće i puteve u BiH! (VIDEO)

Dok je u Hrvatskoj orkanski vetar rušio sve pred sodom, u BiH usled intenzivnih padavina u Prijedoru je povećan vodostaj reka Miloševica i Puharska, zbog čega je oko 200 stambenih objekata poplavljeno.

Foto: Avaz.ba

Na ulicama Zagreba u svim delovima grada jutros je mnogo polomljenih grana, stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, ponegde su istrgnuti semafori. Interventne službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze ako ne moraju, javlja Hina.

Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija širom Zagreba, kažu vatrogasci, a pozivi su poslati sa još 50 adresa.

Cele noći udari vetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od juče imaju intervencija po celom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na saonraćajnicama.

Zbog srušenog drveća u prekidu je saobraćaj na Sljemenskoj cesti.

Olujno nevreme zahvatilo je i druge delove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vetar tokom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tokom dana padala i u središnjem delu poluostrva.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo celu zemlju zbog mogućnosti jakog vetra i ekstremnih količina padavina, prenosi Hina.

Obilne padavine su pogodile pre svega severozapadni deo BiH, a u Prijedoru i Bosanskom Novom već su se izlile lokalne reke.

Reka Jošavka zbog ogromne količine kiše koja je pala u nedelju u popodnevnim satima i koja još uvek pada izlila se na magistralni put Čelinac – Prnjavor preko Stare Dubrave.

200 kuća poplavljeno je u Prijedoru usled obilnih padavina zbog kojih je došlo do porasta vodostaja i izlivanja reke Puharske, koja se uliva u Sanu.

Poplava je i u naselju Urije, a nabujala reka Vragolovaca izlila se u mestu Jutrogošta i presekla lokalni put.

Kiša je počela da pada u poslepodnevnim satima nakon čega je usledilo i jako nevreme praćeno grmljavinom. Nemački “Blicortung” detektovao je gotovo 4.000 munja u Potkozarju, prenosi Klix.ba. Prestanak intenzivnih padavina u BiH očekuje se u utorak.

Ipak, meteorolozi saopštavaju da olujno nevreme koje je zahvatilo Zagreb i BiH zapravo još nije dostiglo svoj maksimum. Najgore se, prema prognozi meteorologa, tek očekuje.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker