RAT NA ULICAMA PARIZA: Okršaj policije i žutih prsluka, uhapšene 224 osobe, povređeno 92 ljudi! (VIDEO)

Tokom protesta “žutih prsluka” u Parizu uhapšeno je najmanje 224 osobe, dok je dvadesetak stanica metroa zatvoreno. Policija je koristila suzavac i vodene topove u okršaju sa demonstrantima.

Foto: Reuters

Jedan demonstrant je iz parkiranog policijskog kamiona ukrao jurišnu pušku G36, navodi “Figaro”, a detalja o ovom incidentu za sada nema.

Rojters prenosi da među uhapšenima ima ekstremista krajnje desnice i krajnje levice.Gradom odjekuju pucnji, vriska i vlada potpuni haos.

Ministarka zdravlja Anjes Bizin izjavila je da je nasilje koje se dešava u Parizu neprihvatljivo i da demostranti u žutim prslucima moraju da se suprotstave ekstremističkim grupama koji iskorišćavaju njihove legitimne žalbe.

Ona je Takođe, pozvala je demonstrante da se organizuju kako bi otpočeli dijalog sa vladom.

Istovremeno, liderka krajnje desnice Marin Le Pen zatražila je od predsednika Francuske Emanuela Makrona da, čim se vrati iz Argentine, primi lidere opozicionih stranaka.

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1068903774125740036

Le Penova je na Tviteru osudila izgrednike zbog nasilja u Parizu i pozvala demonstrante, koji protestuju zbog povećanja cena goriva i poreza generalno, da se povuku i omoguće policiji da okončaju nasilje.

Robne kuće u centru Pariza “Galeri Lafajet” i “Prentan” zatvorene su zbog nasilja koje se proširilo francuskom prestonicom usled protesta zbog povećanja troškova života. Neimenovani očevidac je rekao da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena blizu Jelisejskih polja.

Policija je saopštila da je najmanje 93 osoba, uključujući 14 policajaca, povređeno u ovim nasilnim protestima. Francuski mediji prenose da se na ulicama mogu videti uništeni automobili i barikade.

U Parizu su, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta “žutih prsluka” zbog povećanja taksi na gorivo.

Francuski premijer Eduar Filip je izjavio da je su pojedini demonstranti napali policajce u retko kad viđenom nasilju u centru Pariza.

Filip je rekao novinarima da na Jelisejskim poljima i oko avenije ima više od 5.000 demonstranata, dodajući da su neki od njih odlučni da isprovociraju sukobe s policijom.

Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume.

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1068905473129267200

Agencije su prenele da je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da probiju bezbednosne kordone na Jelisejskim poljima.

Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već nedeljama protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, nije preključe urodio plodom pošto su neki predstavnici “žutih prsluka” napustili razgovore.

Oni su rekli da dobijaju pretnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u “žutim prslucima” – pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahteva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.

Sam premijer rekao je da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako “žuti prsluci” izaberu predstavnike.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker