ODUŠEVLJENI OBILASKOM: Migranti iz Šida posetili Srebrno jezero i Viminacijum (VIDEO)

Migranti koji borave u prihvatno-tranzitnom centru Adaševci kod Šida posetili su juče arheološko nalazište “Viminacijum” i Srebrno jezero kako bi se upoznali sa kulturnim i istorijskim nasleđem istočne Srbije.

Tokom posete “Viminacijumu”, jednom od najznačajnijih rimskih gradova i vojnih logora od prvog do petog veka, migranti su imali priliku da obidju carski mauzolej, rimsku vilu i mamut park i upoznaju se sa istorijom tih mesta.

Jedan od vodiča arheološkog parka “Viminacijum” Milan Stanković rekao je agenciji Beta da su migranti posetili tri najznačajnija lokaliteta tog arheološkog nalazišta.

“Carski mauzolej je mesto gde je kremiran car Hostelijan. Rimska vila je naš istraživački centar, žila kucavica ‘Viminacijuma’. Obišli su i praistorijski deo – mamut park”, kazao je Stanković.

On je izrazio zadovoljstvo što je bio domaćin grupi migranata koji su bili “dobri slušaoci”.

Dvadesetjednogodišnji Hafiz Ala iz Avganistana, koji u Srbiji dve godine čeka da nastavi put ka nekoj zemlji Evropske unije, kazao je da je veoma srećan što je imao priliku da poseti “Viminacijum”.

“Prvi put sam ovde i veoma sam srećan danas. Video sam mnogo o Srbiji i Rimu”, kazao je on agenciji Beta.

Dodao je da voli Srbiju i Srbe jer su veoma ljubazan narod.

Oskar Diskripta (20) iz Nigerije rekao je agenciji Beta da u Srbiji boravi tri meseca i da je sjajna zemlja sa bogatom istorijom.

“Danas sam video istorijski značajna mesta. Srbija dobro čuva svoja istorijski i kulturno značajna mesta”, kazao je on.

Ariza iz Avganistana, koji u Srbiji boravi godinu i devet meseci čekajući da nastavi put ka EU, rekao je agenciji Beta da mu se veoma svidelo današnje putovanje.

On je kazao da voli Srbiju i njene ljude jer su veoma ljubazan narod.

“Lep je Viminacijum”, kazao je on.

Migranti su nakon obilaska “Viminacijuma” posetili i Srebrno jezero gde je organizovan ručak.

Posete “Viminacijumu” i Srebrnom jezeru organizovala je Medjunarodna organizacija za migracije IOM uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije u okviru programa Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

(TPKNEWS/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker