BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE: Održana obuka tržišnih inspektora u Požarevcu

U okviru napora na suzbijanju sive ekonomije i zapošljavanja „na crno“, Požarevac je bio domaćin tržišnim inspektorima iz Braničevskog, Podunavskog i Šumadijskog okruga koji su učestvovali na specijalizovanom seminaru.

Gradska uprava

Teme obuke su inovacije u novom Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma i pojašnjenje primene Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Obuku sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, odnosno Sektor tržišne inspekcije, odeljenje za obuku i izveštavanje.

Prema rečima tržišne inspektorke Verice Simić, rukovoditeljke grupe za obuku u Sektoru za obuku, edukacija se obavlja radi jednobrazne primene novih zakona i procedura, te da je ovaj blok vrlo aktuelan pošto tretira novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja koji je stupio na snagu u aprilu ove godine.

– Zakon je dao prelazni rok od tri meseca obveznicima da se pripreme i svoje poslovanje usaglase sa novim odredbama zakona. Dok oni to rade, mi koristimo priliku da inspektore pripremimo kroz ove obuke i radionice, da ih upoznamo šta to novo donosi zakon. U okviru zakona, po usvajanju Nacionalnog programa o sprečavanju pranja novca u februaru, već u junu izvršena je korekcija donetih smernica za postupanje obveznika u primeni tog zakona. Smernice koje je naše ministarstvo donelo obveznicima imaju za cilj osposobljavanje da jasnije i bolje primene zakon. Pošto u novim smernicama donetim u septembru ima dosta novina, onda se ukazala potreba da se inspektori upoznaju sa njima, kako bi po ovim održanim radionicama krajem oktobra mi otpočeli preventivno delovanje, preventivne kontrole naših obveznika u delu provere koliko i kako su primenili instrukcije i zakon – objašnjava Simić.

Prema njenim rečima, za utvrđene nepravilnosti, nerazumevanje i nepoznavanje kako smernica, tako i zakona, nadležni organi su Zakonom o inspekcijskom nadzoru obavezni da donose preporuke, kojima će poreske obveznike upućivati kako da isprave nepravilnosti, odnosno na koji način zakon u celosti primene.

– Te preporuke su obavezujuće i one imaju težinu mišljenja i upravnog akta, bilo bi dobro da ih obveznici primene. Po završetku preventivnih kontrola, krenućemo u redovne kontrole gde ćemo videti koliko su postupili po smernicama i koliko su prilagodili svoje poslovanje novom zakonu. Sem zakona o pranju novca mi koristimo priliku, jer nemamo baš uslova da se češće viđamo, da vidimo koji deo zakona im je nejasan i u kom delu su pojašnjenja i tumačenja potrebna. Koristimo ovu radionicu da dopunimo i da porazgovaramo sa inspektorima o našim internim procedurama koje smo, kako po zakonu o inspekcijskom nadzoru i preporukama koordinacione komisije, tako i zakonu o pranju novca, doneli u ovom prethodnom periodu, ali i izmenama novog zakona o trgovini i inspekcijskom nadzoru – kaže inspektorka Verica Simić.

Načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić uveren je da će obuka inspektora na seminaru znatno doprineti borbi protiv sive ekonomije i pranja novca.

ŠTETA I NELOJALNA KONKURENCIJA

Kod neregistrovanih subjekata (preduzeća, radnji…) „postoji potpuno nelegalno izbegavanje plaćanja poreza, što nanosi neposrednu štetu budžetu, izaziva nepoštovanje prava potrošača i radnika, a poslovanjem van sistema su nepoštena (nelojalna) konkurencija registrovanim i legalnim privrednim subjektima, jedan je od razloga za izmenu zakona i pooštravanje kontroli i sankcija“, navode u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je nadležno za sprovođenje ovog zakona.

Primena Zakona, kako nadzora nad neregistrovanim privrednim subjektima, tako i poslodavcima koji zapošljavaju radnike „na crno“, počela je 30. jula 2015. godine.

Zakon usvojen aprila te godine, predviđa ovlašćenja i dužnost inspekcije da u svojoj oblasti nadzire neregistrovane firme i primenjuje prinudne inspekcijske upravne mere prema njima.

Kako se navodi i u posebnoj brošuri Ministarstva, „za neregistrovane subjekte važi pravilo i pretpostavka da time što posluju bez dozvole ili drugog vida saglasnosti ili prijave nadležnom organu, posluju u ‘senci’ (sivoj ekonomiji) i nisu ‘vidljivi’ za državu, spadaju u visokorizičnu kategoriju.

Takođe, kako se naglašava, aktivnosti neregistrovanih subjekata mogu da budu veoma rizične po zdravlje i bezbednost ljudi, životnu sredinu i dobrobit životinja. Treba li podsećati da je samo ovog leta na gradilištima stradalo nekoliko radnika koji su angažovani „na crno“. Nažalost, neki i na objektima čiji je investitor država.

(Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker