BEOGRAD NE POŠTUJE PROTOKOL: Održan sastanak Kongresa Vlaha Srbije sa delegacijom OEBS-a

Kongres Vlaha Srbije primio je delegaciju Visokog komesara OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina iz Haga, u nedelju 6. maja u prostorijama Vlaške narodne stranke u Boru.

Foto; Promo

Delegaciju iz Haga predvodili su Tihana Leko- Viši savetnik i dva konsultanta, Nataša Bošković i Saša Vulić.

Kongres Vlaha Srbije predstavljali su Protojerej ikonom stavrofor Bojan Aleksandrović – administrativni vikar timočki, dr Predrag Balašević – predsednik Vlaške narodne stranke, Zaviša Žurž – predsednik Društva za kulturu Vlaha/Rumuna severoistočne Srbije “Ariadnae Filum” i Dušan Prvulović – predsednik Odbora za ljudska prava Negotin.

U razgovoru je bilo reči o položaju rumunske/vlaške zajednice u Srbiji, o poštovanju manjinskih prava ove zajednice od strane države Srbije kada je u pitanju obrazovanje i informisanje na rumunskom jeziku, položaj Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji, javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i predstojeći izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Predstavnici Kongresa Vlaha Srbije izrazili su nezadovoljstvo zbog nivoa prava koja im država Srbija daje. Kao i da ne postoji napredak u učenju rumunskog jezika u timočkim školama, u medijima na rumunskom jeziku, kao ni u verskom bogosluženju na rumunskom jeziku, već naprotiv, reč je o jednoj značajnoj stagnaciji u poslednjih par godina. Beograd ne poštuje protokol iz 2012. koji su potpisale Srbija i Rumunija i kojim je predviđeno rešavanje ovih problema. Delegacija Kongresa navela je konkretne primere kakvim se sve metodama koriste institucije u Srbiji.

Foto: Promo

Gosti su pažljivo saslušali i pribeležili sve prigovore predstavnika Kongresa Vlaha Srbije.

Delegacija Visokog komesara OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina iz Haga nije dala izjave za štampu, tim koordinatora Kongresa Vlaha Srbije oglasio se saopštenjem.

loading...

Оставите одговор

Close