NAŠLI 100.000 SAKRIVENIH KUĆA: Od sledećeg meseca, Švajcarci opet popisuju nekretnine u Braničevskom okrugu

Ponovo počinje popis imovine, i ažuriranje baza podataka o nekretninama. Kroz program Švajcarske vlade “Reforma poreza na imovinu“ narednih meseci, na terenu će raditi 36 popisivača.

Foto: Popisivači na terenu u Petrovcu na Mlavi

Švajcarska vlada finansira popis nepokretnosti u 35 opština u Srbiji, u okviru programa “Reforma poreza na imovinu”, saopšteno je iz programa “Reforma za imovinu”.

Trenutno je u 13 opština angažovano 36 popisivača nekretnina, a u ostale 22 opštine popis će početi tokom marta, najavila je stručnjak švajcarskog programa Jelena Holcinger.

Plan je da se ceo posao završi do kraja ove godine i da što je moguće više nekretnina bude u sistemu poreske evidencije.

Procene su, kako je ukazala, da u zavisnosti od opštine do opštine, ima od 10 do 30 procenata nekretnina koje su van poreske evidencije.

Sve opštine koje su bile u programu “Reforma poreza na imovinu” povećale su procenat naplate tog poreza i nijedna od njih nije podigla iznose poreza, navodi se u saopštenju programa “Reforma poreza na imovinu”.

– U prvom ciklusu na terenu je radio 321 popisivač, i evidentirano je oko 100.000 novih nekretnina – tvrdi Jelena Holcinger.

Pet najboljih opština podelilo je nagradni fond od milion franaka, poklon vlade Švajcarske.

Prema iskustvu švajcarskog programa najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porezima na imovinu su neprijavljivanje kvadrature kao i promene na vlasništvu, kao što su na primer, prodaje ili ostavinska rešenja.

Svi popisivači imaju jasno istaknute legitimacije, koje je izdala opština. Prošli su obuku i do sada nije bilo nijednog incidenta. Takođe, na terenu se pokazalo da neki ljudi jednostavno nisu znali da je bilo kakva promena oko veličine nekretnina njihova obaveza da to prijave, već su mislili da to radi opština.

Procene opština su da ima između 10 i 30 posto nepopisanih nekretnina, međutim, nisu sve tražile popisivače za popis nekretnina. Jedan broj opština je skoro sve nekretnine popisao,ali ih nisu uneli u poresku evidenciju.

(Tpknews.com/Telegraf)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close