Od 24. do 30. juna održaće se drugi po redu Viminacijum fest

Od 24. do 30. juna u objektima Arheološkog parka Viminacium održaće se drugi Viminacium fest- Mitovi stari i novi.

Foto: TPKNEWS

Tokom sedam dana festivala ljubitelji pozorišne umetnosti iz Požarevca i okoline moći će da vide šest vrhunskih predstava pozorišnih teatara iz regiona, kao I jedan eskluzivni koncert. Pet regionalnih pozorišta sa svojim predstavama učestvovaće za osvajanje prestižnih nagrada, koje se dodeljuju za najbolju predstavu I za najboljeg glumca-glumice festivala.

U čast otvaranja festivala 24. juna u amfiteatru arheološkog parka publici će se predstaviti svojim nastupom i legendarni jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija sa svojim orkestrom „Zapadni kolodvor“.

Prva takmičarska predstava na festivalu je u planu da se odigra 25. juna, a gledaocima će se predstaviti glumci pozorišta Ulyssis Tatra iz Briona i Zagrebačkog kazališta mladih koji će odigrati predstavu „Bakhe“. Drugog takmičarskog dana planirano je da Državno mađarsko pozorište iz Temišvara svoju predstavu održi u domusu. 26. juna u Limesu, arheološkog parka, odigraće predstavu „Sonet 66“ u režiji Kokana Mladenovića.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će se publici, 27. juna, predstaviti predstavom „Na Drini Ćuprija“ po motivima romana Ive Andrića. Predstava će biti odigrana u amfieteatru. U petak 28. juna u Limesu arheološkog parka „Viminacium“ biće odigrana predstava „Devojčica sa žicama“ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

Program festivala

Poslednje takmičarske večeri festivala, 29. juna, u domusu biće odigrana predstava BITEF teatra „M.I.R.A.“. Poslednje večeri festivala glumci Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara odigraće u čast pobednika predstavu „Žene iz Troje“. Ova predstava će se odigrati u Limesu arhološkog parka.

Inače, na prvom festivalu glavna nagrada „Viminacium maximus“ pripala je Novosadskom pozorištu za predstavu „Hasanaginica“, dok je najbolji glumac festivala Ozren Grabarić za ulogu Ričarda III, predstave Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ iz Zagreba.

Organizatori ovog pozorišnog festivala su Arheološki park „Viminacium“, Centar za kulturu Požarevac i Grad Požarevac, a predstave koje će učestvovati kao selector festival odabrao je Mihajlo Nestorović.

M.V.
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close