ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA NSV: Novica Janošević, povlači se sa funkcije predsednika opštine Kučevo!

U Petrovcu na Mlavi održana je Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta Vlaha, na kojoj su verifikovani mandati novim članovima. Nakon nje, održana je i Izborna, na kojoj je i izabrano novo rukovodstvo.

Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta Vlaške nacionalne manjine

Za predsednika NSV izabran je Novica Janošević iz Kučeva, za zamenika predsednika Dalibor Orsovanović iz Bora, novi potpredsednici postali su Selena Ničić iz Zaječara, Nedi Đorđević iz Boljevca, Dragi Damnjanović iz Žagubice i Đorđe Raducić iz Negotina.

U svom inaguguracionom govoru Janošević se zahvalio svima koji su uzeli učešće na prethodnim izborima za članove Nacionalnog saveta Vlaha, ponovio da Vlasi svojom državom smatraju Srbiju i da drugu nemaju – da je današnja Srbija podignuta na temeljima u utkano mnogo vlaških života. Potom je izneo smernice po kojima će NSV delovati u narednom mandatnom periodu.

U novom sistemu državne uprave funkcija predsednika Saveta nacionalne manjine ima izuzetan značaj, tako da je izbor Janoševića veliko priznanje i za njega, ali i za sredinu iz koje dolazi. Kučevo po prvi put u istoriji ima nekog na ovoj funkciji.

Zbog nespojivosti funkcija predsednika NSV i predsednika opštine, usled najnovijih izmena Zakona o nacionalnim manjinama, Janošević više neće obavljati funkciju predsednika opštine Kučevo. Kako nezvanično saznajemo on će preuzeti drugu važnu dužnost u lokalnoj samoupravi.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker