NOVI ARKTIČKI TALAS ZALEDIO BALKAN: Sneg i orkanski vetrovi terorišu region! (VIDEO)

Sneg, kiša, olujni vetrovi, ponegde orkanske jačine, i temperature u minusu prete ponovo zemljama regiona.

https://twitter.com/HrMreza2/status/821272920181784576

U pojedinim delovima Hrvatske ponovo je na snazi crveni meteoalarm, Dalmacija je potpuno odsečena, olujni vetrovi duvaju 200 kilometara na čas, pa se građani upozoravaju da bez preke potrebe ne kreću na put.

Najgore je na Kvarneru, Istri i severnoj Dalmaciji.

Meteoalarm je zbog snega izdao žuto upozorenje za celu zemlju, dok će za Kvarner, Istru i severnu Dalmaciju važiti crveno upozorenje. Najgore će biti u području oko Rijeke, na kojem se očekuje olujna bura s orkanskim udarima, a osobito podno Velebita. Najjači udari vetra bit će dostizati brzinu 145 km/h, javlja Meteoalarm. Na istom području biće i snega i poledice, a naročito uz obalu.Visina snega trebala bi iznositi 5-10 centimetara, što bi u kombinaciji s poledicom opet moglo prouzročiti nemale probleme u prometu.

“Vreme je vrlo opasno i podrazumeva visoki nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svesni opasnosti i obratite pažnju i pratite najnovije vremenske izveštaje. Savetujemo javnost da izbegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalskih područja. Vrlo je verojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorenje je Meteoalarma za Kvarner i područje podno Velebita.

Odsečeni su putevi za teretna vozila ka Dalmaciji i obrnuto, a sneg otežava vožnju i u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, centralnoj i severozapadnoj Hrvatskoj.

I u Bosni i Hercegovini sneg jutros usporava saobraćaj na većini puteva. Posebno se izdvajaju deonice u planinskim predelima. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, posebno u višim predelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Ekipe putarskih službi intervenišu na svim deonicama gde je to neophodno, a iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Takođe, zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Banjaluka / Foto: Anadolija

Iako sneg u Republici Srpskoj pada već drugi dan, u Republičkoj upravi Civilne zaštite navode da situacija nije vanredna i da je sve pod kontrolom. Iz Civilne zaštite poručuju da snega ima na saobraćajnicama, ali da su nadležne službe još tokom noći počele njegovo uklanjanje sa kolovoza, a rade i čitavo jutro na raščišćavanju.

Iz Auto-moto saveza Srpske navode da je od jutros zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko planinskog prevoja Crni Vrh, na magistralnom putu Zvornik-Tuzla, kao i saobraćnje teretnih vozila sa prikolicom i šlepera preko Romanije. Saobraćaj se zbog novih snježnih padavina, na većini puteva u Srpskoj od jutros odvija veoma usporeno i otežano, ali najvažnije je da su svi magistralni i regionalni putevi prohodni.

Meteorolozi najavljuju će sneg padati i danas u većini delova Srpske, dok će u Hercegovini biti susnežice i kiše.Sneg pada i u Makedoniji, a vozači se upozaravaju na neophodnu zimsku opremu.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker