NOVA PRAVILA ZA SAHRANJIVANJE U POŽAREVCU: Pokojnik ne može sa nakitom i drugim dragocenostima u grob!

Pljačkaše grobova na području Požarevca, osim već postavljenih nadzornih kamera, dodatno će obeshrabriti i Odluka Skupštine Grada o upravljanju grobljima i sahranjivanju, kojom se zabranjuje ukop pokojnika sa zlatnim nakitom i drugim dragocenostima!

Ukoliko porodice preminulih ne budu poštovale ovu odluku, dragocenosti će pre ukopa ukloniti nadležni iz JKP “Komunalne službe” koja upravlja grobljima i zadužena je za sprovođenje ove Odluke.

– Zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog ili ekshumacije posmrtnih ostataka predaće se naslednicima – navodi se u Odluci – Ukoliko njih nema, ili ne žele da preuzmu te predmete, sa njima će se postupati kao sa nađenim stvarima.

Osim toga, Odluka predviđa još nekoliko novina među kojima je i kremiranje pokojnika, koje do sada u Požarevcu nije bilo moguće.

Planirano je da se kremacija uvede posle izgradnje krematorijuma, i to u fazama, počev od 2020. do 2022. godine. Ona će se obavljati po želji pokojnika ili rodbine, a kada je reč o onima koji nisu umrli prirodnom smrću, tražiće se odobrenje organa nadležnog za vođenje krivičnog postupka.

Još jedna novina predviđena novom Odlukom Skupštine Grada je i pokopavanje patoanatomskog, odnosno medicinskog otpada kao što su oragani, tkiva, delovi tela, krv i fetusi. U Odluci je navedeno da se njihovo pokopavanje može obavljati u za to predviđenoj parceli na groblju, u skladu sa posebnim propisima.

Novo je i uvođenje obaveze “Komunalne službe” da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu usluge, u trajanju od najmanje 30 dana.

(Tpknews.com/Novosti)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close