OTKRIVENA NOVA PLJAČKA: Uzimaju vam 50 evra, a ovaj dokument je zapravo besplatan!

List nepokretnosti koji je neophodan dokument pri kupovini ili prodaji stana, a koji je moguće dobiti elektronski i besplatno, postao je očigledno unosan biznis.

Foto: Ilustracija

Sve veći broj agencija za nekretnine naplaćuje ga klijentima i do 50 evra, a pod izgovorom da je reč o ključnom dokumentu u postupku na koji se u katastru čeka nekoliko dana.

“Kad kupujete ili prodajete stan za nekoliko desetina hiljada evra onda i lako padnete na dodatni trošak od 50 evra i bežite od svakog novog čekanja u redu. To su očigledno počele da koriste mnoge agencije koje u poslednje vreme sve češće obmanjuju građane sa pričom da se na list nepokretnosti čeka jako dugo i da će im oni to srediti uz nadoknadu. Istovremeno prećutkuju da je taj isti dokument moguće dobiti elektronski “, kaže naš sagovornik i dodaje da su mnoge agencije u tom smislu često povezane s notarima”, priča izvor lista upućen u ovu problematiku.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže da se svi podaci iz lista nepokretnosti iz e-katarsta ažuriraju na tri dana i da su dovoljni za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnine”.

“To znači da notari i agencije za nekretnine, praktično, elektronski mogu da pribave neophodan dokument u kome je moguće videti da li objekat ili zemljište ima nekih tereta ili zabeležbi”, ocenio je Drašković i dadao da im je to i zakonska obaveza.

Sagovornik lista kaže i da je upravo ovakva zamena teza, odnosno smanjenje značaja e-katastra, dovelo do toga da reforme katastra koje meri Svetska banka u Duing biznis listi budu lošije ocenjene nego što je to realno stanje na terenu.

Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore ističe da njegova kancelarija koristi elektronsku verziju lista nepokretnosti kao i da ne insistira na dokumentu “u papiru”.

“Ne znam zašto moje pojedine kolege traže dokument koji nije elektronski. Komora istovremeno ne može nikoga da prinudi da postupa na ovaj ili onaj način i svaki notar je odgovoran za svoj rad. U Zakonu o katastru se navodi da se e-izvod može smarati pouzdanim i tačnim”, kaže Cvejić”.

List nepokretnosti je zvaničan dokument koji izdaje država, a koji daje uvid u nekoliko ključnih podataka o nekretnini. Na osnovu ovog dokumenta praktično je moguće saznati da li je prodavac nepokretnosti pravi vlasnik, kao i da li stan koji gledate na sebi ima hipoteku ili slične terete. U Srbiji je, inače, prošle godine prodato tačno 39.938 stanova, za trećinu više nego 2017. godine.

U okviru ovog javnog servisa moguće je pretraživati nepokretnosti po adresi ili po broju parcele. Podaci koji se nalaze u aplikaciji E-katastar ažuriraju se jednom u tri dana. E-katastru može da se pristupi sa naslovne strane sajta Republičkog geodetskog zavoda.

(Tpknews.com/Blic)

4 Comments

  1. Zasto pisete lazne i ne proverene informacije? Napisite lepo koi je to notar uradio i koja agencija je to uradila. Ovako blatite sve notare i sve agencije, a ovo sto pisete uopste nije tacno.

  2. У Србији људи који по полоају треба да су најузорнији мизерно краду и траже мито
    Највећа је брига странке како удовољити и чиме одобровољити службено лице ако је мито недовољан дупла штета

  3. Dokle se god svi tužioci i sudije ne ponzionišu, jer ih je postavila predhodna vlast, nema nam napredka. Pored toga za sve treba uvesti reizbor na četiri godine i ocenu rezultata rada.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close