KO JE JURIO, JURIO JE: Nemci uvode ograničenje brzine na autoputu?

Pred početak godišnje Konferencije stručnjaka za saobraćajno pravo u Nemačkoj, najavljeno je da će vladi biti upućen zahtev za uvođenje ograničenja brzine na autoputu od 130 kilometara na sat.

Foto: Ilustracija

Ovu ideju podržali su i visoki funkcioneri sindikata policije koji smatraju da je to najbolji način da se broj žrtava saobraćajnih udesa smanji sa sadašnjih 3.200 godišnje, prenosi „Dojče vele”.

Zahtevu se pridružila i Nemačka organizacija za zaštitu životne sredine DUH, koja traži ograničenje od 120 kilometara na sat, a na putevima prvog reda od 80 (trenutno važi 100 kilometara na sat), pre svega da bi se smanjila emisija ugljen-dioksida.

Predlog je odbio i ADAK, najveći evropski automobilski klub, kao Savez nemačke automobilske industrije (VDA).

Da je predlog još daleko od ozakonjenja pokazuje i to što je nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer izjavio da je ova ideja „protiv zdravog razuma”, prenosi Tanjug.

Kako podseća „Dojče vele”, za vreme velike naftne krize 1973. godine, nemačka vlada kancelara Vilija Branta uvela je zabranu vožnje nedeljom i generalno ograničenje brzine na autoputevima od sto kilometara na sat. Tadašnji ministar saobraćaja želeo je da zadrži ograničenje brzine i po okončanju krize navodeći kao glavni argument da je broj udesa za to vreme drastično opao. Za produženje ograničenja bio je i kancelar Brant. Međutim, ADAK ih je optužio da zloupotrebljavaju naftnu krizu nakon čega je počeo veliku kampanju u kojoj je poručio „Slobodna vožnja za slobodne građane”, tako da je ograničenje brzine ukinuto već u martu 1974. godine. I svi kasniji pokušaji da se na nemačkim autoputevima ograniči brzina neslavno su propali, pa ostaje da se vidi da li će ovog puta biti drugačije.

(Politika)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close