ČUVAJTE SE: Nekada su nas vračare zaluđivale sa TV ekrana, a sada su se preselile na društvene mreže

Moderne vračare danas ne sede ispred staklene kugle ili špila karata. One su postavljene ispred svojih laptopova, mobilnih ili tableta i čekaju da im neko pošalje „frend rikvest“, pa da zabava počne.

Foto: Ilustracija shutterstock

Nije im mnogo trebalo da shvate kako funkcioniše novo doba, pa da svoje kvazimoći upotrebe za onlajn skidanje crne magije.

Lažne vračare, isceliteljke i vidovnjaci, našli su svoju oazu na društvenim mrežama, gde mame naivne i lakoverne da im ostave novac. One idu i korak dalje, pa se često mogu videti sponzorisane, plaćene objave na Fejsbuku. Takvih stranica ima na desetine, lako su dostupne i pitanje je podležu li bilo kakvim zakonskim normama.

A gotovo sve nude isto: besplatno predviđanje sudbine, skidanje crne magije, vraćanje izgubljenih stvari – rešavanje sudbine je jedan klik daleko. Poslovni i ljubavni jadi lako se reše uz nadoknadu, koja na kraju za lakoverne dostigne velike novčane sume.

„Skidam crnu magiju, magiju za ljubav, lečim žive mrtvace. Napišite mi poruku i recite šta vam treba“ i šta sve ne, nudi jedan od ovakvih profila na Fejsbuku.

Drugu duhovnu isceliteljku preporučuje „veliki broj zadovoljnih klijenata, ljudi kojima je pomogla i kojima će pomoći“. Nju prati broj korisnika veličine jednog srpskog grada sa više od 70.000 ljudi. Malo li je?!

Da bi se „poklonilo poverenje najboljoj u svom poslu“ može se zakazati termin svake nedelje u Beogradu, Bosni i Sloveniji.

Sa jednom vlahinjom nije potrebno ni da se sretnete. Ona sve rešava na daljinu – ako nema para, ima da ih bude! Vraća izgubljene ljubavi, popravlja odnose i rešava svađe sa bližnjima. Jednom rečju, usrećuje na jedan telefonski poziv, koji sve sa PDV-om iz Srbije košta čitavih 120 dinara. Istina, stranica se zove besplatno proricanje, ali, zna narod da nema ništa za džabe!

Vaše je samo da pošaljete „frend rikvest“, zapratite stranicu i – date pare.

Baka, lica izboranog godinama i iskustvom, sedi na kućnom pragu, deluje uverljivo i iskreno, što je vizuelni mamac za potencijalne „unesrećene žrtve“.

A tek iskustva „zadovoljnih korisnika“ – više nego ubedljiva.

„Nikad nisam verovala u ovakve stvari, ali sve se promenilo kad sam pozvala dragu Baku. Ona i njena nećaka su sve pogodile, nisam mogla da verujem. Znale su o meni više nego što ja znam o sebi. Divne žene, hvala im do neba. Sve se ostvarilo što su mi predvidele“, piše punim imenom i prezimenom „zadovoljna korisnica“.

Drugom su ruže procvetale:

„Dobio sam posao, kao što ste rekli. Prezadovoljan sam, para na pretek, a ljubav mi se vratila.“

Međutim, ima i onih kojima onlajn gatare nisu baš bile korisne.

KOLIKE SU KAZNE

Zakon o javnom redu i miru u članu 15 predviđa kaznu do 50.000 za uznemiravanje građana vračanjem, proricanjem ili sličnim obmanjivanjem.

Ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem na način kojim uznemirava građane ili narušava javni red i mir – kazniće se novčanom kaznom od 10 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker