ZAOŠTRAVA SE SUKOB DVE OPŠTINE: Nedinić opleo po Severnoj Koreji zbog izgradnje mini hidroelektrana u slivu Mlave (FOTO/VIDEO)

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi izneo je probleme i stavove lokalne samouprave po pitanju izgradnje mini hidroelektrana u slivu Mlave.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić, sazvao je konferenciju za medije povodom priče koja ovih dana opterećuje ne samo javnost ove opštine, već i velikog dela Srbije. Radi se o izgradnji mini hidroelektrana na rečnim tokovima, odnosno, izgradnji mini hidroelektrana na reci Mlavi na teritoriji opštine Žagubica i brane u katastarskoj opštini Ždrelo.

– Želim da jasno i odlučno stavim do znanja, da u ovoj opštini, bar dok je moja dužnost da se o njoj staram, a i nakon toga kao svaki građanin, neću dozvoliti izgradnju jednog takvog postrojenja. Dakle, reka Mlava, koja celoj ovoj opštini daje smisao, po njoj smo ime dobili, neće biti ugrožena ni na jednom delu ove opštine. Ponosan sam na najveći deo svojih sugrađana koji su se ujedinili oko borbe za očuvanje prirode i naše reke. Takođe, morate znati da su moje mogućnosti u ovakvoj situaciji ograničene. Dakle, u situaciji kada je investitor papirološki ispravan, dozvola za izgradnju mini hidroelektrane sasvim uredna, kada se radi o teritoriji druge opštine, ja lično, govoreći kao funkcioner i o administraciji, nemam okvir za delovanje i to je činjenica i istina. Ali zato, mogu da stanem iza vas i da vas podržim u borbi za očuvanje naše životne sredine -, rekao je Nedinić.

On je još napomenuo da je voljan da sasluša i prihvati sve predloge rešenja ovog problema, ako su u okviru zakona, ali je napomenuo i da nema ingerenciju na teritoriji opštine Žagubica.

– Skoro sve se može popraviti, ali prirodi, ako se jednom nanese ozbiljna šteta, tu popravke nema, a bez zdrave i očuvane životne sredine neće biti ni nas. Drago mi je da vidim da moji sugrađani imaju svest o tome, iako se i sami mnogo puta nismo fer odnosili prema toj reci. Nikada nije kasno da se vaš glas čuje. Dok sam ja predsednik ove opštine, lokalna samouprava neće izdavati nikakve dozvole za izgradnju mini hidroelektrana niti bilo kakvih objekata koji mogu ugroziti Mlavu i prirodu -, istakao je Nedinić.

Mlava je trenutno goruće pitanje u Petrovcu na Mlavi, naročito zbog izgradnje mini hidroelektrana u slivu Mlave na teritoriji opštine Žagubica, koje je predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović dozvolio.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker