HAOS U BEČU: Nakon skandaloznog snimka sa nećakom ruskog milijardera, Štrahe podneo ostavku! (VIDEO)

Austrijski vicekancelar i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe podneo je ostavku na funkciju vicekancelara, a sutra i na funkciju lidera stranke.

Hajnc-Kristijan Štrahe/Foto: Profimedia

Štrahe se u 11 sati sastao s kancelarom Sebastijanom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio sinoć na medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl” i dnevnik “Ziddojče cajtung”.

Sve je izvesnije da će Štrahea naslediti ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer.

Hofer je jutros, nešto posle 10 sati, došao u zdanje u kojem se nalazi sediše vicekancelara, što ukazuje na promenu vlasti u FPO.

Prethodno je Socijaldemokratska partija (SPO) zatražila istragu zbog ovog snimka.

Sada Kurc ima mogućnost da objavi rasformiranje koalicije ili će nastaviti koalicionu vladu, ali sa novim vrhom FPO.

U prvoj varijanti, koja je veoma pogodna Kurcu u ovom trenutku, jer je SPO, koja je do sada pojedinačno uvek bila vodeća politička snaga u zemlji, na najnižem istorijskom nivou po podršci građana, a pošto je ova afera zasigurno značajno oštetila imidž FPO, tako da bi ona na vanrednim izborima mogao pobediti sa ogromnom razlikom i čak možda i formirati samostalno vladu.

U svakom slučaju, na mesto lidera FPO doći će aktuelni potpredsednik i ministar saobraćaja Norbert Hofer, s kojim, ako se ne odluči za nove izbore, Kurc može nastaviti vođenje zemlje.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker