UMRO JE DRUG TITO: Na današnji dan cela Jugoslavija je plakala, a svet je bio u šoku (VIDEO)

Na današnji dan pre tačno 40 godina umro je Josip Broz Tito. Neprikosnoveni lider, doživotni predsednik SFRJ i ratni komandant.

Foto: Profimedia

Josip Broz Tito je preminuo 4. maja 1980. godine, u 15:05, u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan. U Jugoslaviji je nastao muk, a iako su od tada prošle četiri decenije, mnogi građani se i dalje sećaju trenutka kada je objavljena vest koje su se svi plašili.

– Umro je drug Tito – čuvena rečenica koju je u programu izgovorio Miodrag Zdravković i danas odzvanja onima koji su tog 4. maja 1980. gledali televiziju. Nekoliko minuta bilo je dovoljno da se vest pročuje, a onda je Jugoslavija stala.

Utakmice su prekinute, bioskopi su zatvoreni, plakali su milioni ljudi. Proglašena je sedmodnevna žalost, a kolone ožalošćenih čekale su prolazak Plavog voza sa posmrtnim ostacima Tita.

Vest je fudbalere Crvene zvezde i Hajduka iz Splita sačekala na stadionu “Poljud” usred utakmice. Začuli su se krici i plač.

Snimci sa stadiona na kom se u tom trenutku nalazilo 50.000 ljudi obišli su svet. Na njima se čulo kako “Poljud” plače i peva “Druže Tito mi ti se kunemo” i “Hej Sloveni”.

Utakmica je prekinuta u 43. minutu pri rezultatu 1:0 za Zvezdu. Ponovljena je tek 21. maja, takođe na “Poljudu”, kada je beogradski klub slavio sa 3:1. Osim ove, zbog Titove smrti prekinuta je utakmica na “Maksimiru” između Dinama i Željezničara, kao i na stadionu “Koševo” između Sarajeva i Osijeka.

Kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima stigao je sutradan Plavim vozom iz Ljubljane, preko Zagreba, u Beograd.

Tri dana kasnije, na sahranu je došlo 700.000 ljudi. Prisutno je bilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta. Bio je to najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.

Poslednju poštu osnivaču Pokreta nesvrstanih odali su 31 predsednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsednika nacionalnih parlamenata. Iz Hladnim ratom podeljenog sveta, u Beograd su doputovali državnici iz oba tabora.

Na sahrani su bili i Margaret Tačer, potpredsednik SAD Volter Mondejl, Indira Gandi, Hosni Mubarak, Sadam Husein, Leonid Brežnjev, Nikolaj Čaušesku, švedski kralj Karl XVI Gustav…

Tito je sahranjen u Kući cveća na Dedinju, gde od 2013. godine pored njega počiva i supruga Jovanka. Njegov grob je, uz obližnji Muzej Jugoslavije, još uvek odredište brojnih turista, posetilaca i poštovalaca iz bivših jugoslovenskih republika i celog sveta.

Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu u tadašnjoj Austrougarskoj 7. maja 1892. godine. Postao je u to vreme najmlađi vodnik austrougarske vojske, a za vreme Prvog svetskog rata su ga ranili i zarobili Rusi, pa je završio u radnim logorima u Rusiji.

Nakon Oktobarske revolucije, 1920. godine vratio se u novoosnovanu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i u Zagrebu se učlanio u Komunističku partiju.

Po izbijanju Drugog svetskog rata, postao je vođa Partizanskog pokreta otpora, a nakon njegovog završetka lider Jugoslavije u kojoj je uspostavljen novi društveno-politički poredak.

Bio je predsednik Vlade od 29. novembra 1945. godine, a posle 1953. predsednik Saveznog izvršnog veća i predsednik Republike. Kada su godinu dana kasnije te dve funkcije razdvojene, ostao je do kraja života predsednik Republike, a od 1974. godine i predsednik Predsedništva SFRJ.

Imao je čin maršala Jugoslavije i položaj vrhovnog komandanta Jugoslovenske narodne armije. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, čiji je jedno vreme bio i generalni sekretar.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker