MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE: Da li dijasporci i žene moraju na vojnu obuku?

Poziv starijima od 30 godina koji nisu odslužili vojni rok ne odnosi se na one koji imaju redovan boravak u inostranstvu.

Redovno služenje vojnog roka u Srbiji već je daleka prošlost, ali je mnoge neprijatno iznenadila informacija da je Ministarstvo odbrane poslalo nekoliko stotina poziva za obuku starijim od 30 godina koji nisu služili vojsku.

Ova informacija je posebno uznemirila našu dijasporu koja je jedva odahnula od silnih tužbi i kazni zbog neodazivanja na pozive ili služenje vojske.

Kontaktirali smo telefonom Ministarstvo odbrane i ključna informacija jeste da dijaspora ovoga puta može da odahne!

– Odredbom člana 12. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi propisano je da se vojni obveznik kome je odobren boravak u inostranstvu ne poziva se na obuku u rezervnom sastavu do povratka u zemlju – jasni su u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo podseća da ova obuka nije novina i da se odvijala i ranije u skladu s potrebama Vojske, a obuhvata svega nekoliko stotina pripadnika rezervnog sastava godišnje.

Sve do ukidanja obaveznog služenja vojnog roka, 2010. godine, dijaspora se najčešće nalazila na udaru zakona. Prema nezvaničnim informacijama, do tada je više od 18.000 mladića koji po raznim osnovama borave u inostranstvu bilo na meti prekršajnih i krivičnih prijava.

Kada je reč o ženama, prema zakonu, njihovo uvođenje u evidenciju nije obavezujuće, ali to mogu učiniti dobrovoljno.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker