Miliću uručeno priznanje 7-og Dunavskog biznis foruma

Na 7. Dunavskom biznis forumu, otvorenom 13. novembra u Novom Sadu, predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, primio je prestižno priznanje “Dunavski cvet“ za angažman na unapređenju regionalne saradnje u Podunavlju.

Foto: SOVG

U radu Foruma, posvećenom Dunavskoj strategiji i ulozi biznisa u njenoj implementaciji, učestvuju vodeće ličnosti iz oblasti biznisa, nauke, kulture i medija, kao i predstavnici politike, diplomatije i javnog života iz 14 zemalja Podunavlja i regiona – Nemačke, Austrije, Češke, Sloivačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine i Srbije. Na Plenarnoj sednici, ovom prilikom su, liderima u razvoju uručena priznanja “Dunavski cvet“.

Ovaj značajan regionalni skup okupio je 600 učesnika, a kako se čulo u uvodnom obraćanju eksperta za evorpske politike i proces proširenja EU, Zakerijaha Smajića, cilj je, između ostalog, i da se slabijima pomaže i da se oni izjednače sa boljima. Ujedno, istaknut je veliki značaj izvršnog direktora Dunavskog biznis foruma, Vlade Markanovića, koji je među retkima prepoznao potencijal Dunava i čitavog regiona.

Mega projekat Evropske unije, prema kojoj je i Srbija strateški opredeljena, predstavio je Radovan Pejanović, predsednik programskog odbora 7. Dunavskog biznis foruma i naglasio značaj izrade sveobuhvatne strategije za razvoj podunavskog regiona i njegov ekonomski, politički, geopolitički , ekološki, naučnoobrazovni i kulturni aspekt.On je, takođe, istakao da su transport i logistika velika šansa Srbije.

Foto: SOVG

Predsednik skupštine Privredne komore Srbije, Miloš Nenezić, naglasio je da projekat obuhvata 14 zemalja – 10 kroz koje protiče Dunav i četiri socio-ekonomski vezane za njega. On je dodao i da Dunav prolazi kroz najveći broj zemalja po čemu je na prvom mestu na svetu, a od 588 kilometara koji protiču kroz Srbiju, naše učešće je nedovoljno. Nenezić je naglasio i da je potrebno da se uključimo preko nosioca projekata kako bismo omogućili omladini da radi ovde te da će poboljšanje privredne saradnje sa zemljama u regionu dovesti i do boljeg životnog standarda.

“Neophodno je naći mehanizam da se svemu pristupio na integrisani način.“, naveo je dr Miroslav Vesković, koordinator za naučnu podršku u okviru Dunavske strategije u Briselu, govoreći o međusektorskom pristupu kroz izgradnju individualnih i institucionalnih kapaciteta. On je kao bitne odrednice strategije naveo sektorski razvoj, razvoj kapaciteta, multidisciplinarnost i vlasništvo regiona za zajedništvom institucija i građana.

O značaju koridora “Istok“ za Srbiju i region govorio je Nenad Čolović, zahvalivši se predsedniku opštine Veliko Gradište koji je podržao ovaj projekat.

Foto: SOVG

Jedan od najuspešnijih Srba iz Temišvara, istaknuti privrednik i vlasnik više firmi koji već decenijama pomaže razvoju privredne saradnje između Rumunije i Srbije, Javor Radovanković, akcenat je stavio na nezaobilaznu ulogu radnika i investitora: “Bitni su ljudi, drugo je sve priča i teorija!“ što je bio i jedan od zaključaka sednice. “Najvažnije je povezivanje civilnog i javnog sektora, a ovaj forum je primer.“, rekao je Radovanković.

Sedmi Dunavski biznis forum održava se 13. i 14. novembra na Novosadskom sajmu i Privrednoj komori Vojvodine, organizatori su Media Invent, Institut evropskih regiona iz Salzburga i Privredna komora Vojvodine.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker