ZA POTPIS, DIREKTOR DOBIO 10.000 EVRA: MHE “Krepoljin” puštena u rad bez upotrebne dozvole!

27. septembra 2019. godine, Skupština opštine Žagubica zabranila je izdavanje upotrebne dozvole za MHE Krepoljin, i naložilo njeno rušenje jer je izgrađena u zaštićenom području.

MHE Krepoljin

Međutim, bez obzira što je Skupština opštine Žagubica zabranila izdavanje upotrebne dozvole, MHE Krepoljin, koja je u vlasništvu privrednog Društvo za proizvodnju električne energije Astra energy d.o.o. iz Kragujevca, ona je puštena u rad.

Zbog ovoga, neposredno posle brane, Ribarska klisura u dužini od 3 kilometara je bukvalno ostala bez vode, jer je tok reke Mlave preusmeren u tunel koji je izgrađen. Ekosistem duž ovih 3 kilometara izumire, a ribe umiru u plićaku.

Predsednik opštine Žagubica, Safet Pavlović je rekao za TPKNEWS da su lokacijski uslovi za izgradnju MHE Krepoljin izdati pre neko što je on došao na čelo opštine:

– Nakon što je izgrađena MHE Krepoljin na reci Mlavi, i problema koji je nastao nakon njene izgradnje, ja sam dao nalog opštinskom veću da odredi komisije koje su pregledale svu dokumentaciju koja je izdata za njenu izgradnju. Čitajući iveštaj koji mi je komisija tada dostavila, ja sam došao do zaključka, da je investitor izgrađenu MHE pomerio, i na ovaj način ona je izgrađena u zaštićenom području, zbog toga nije izdata upotrebna dozvola i naloženo je njeno rušenje – , rekao je Safet.

Danijel Petrović, šef Elektrodistribucije u Žagubici organak Zaječar, kazao je za TPKNEWS da je od njega privredno Društvo Astra energy d.o.o. iz Kragujevca, zahtevalo da potpiše ugovor o puštenju u rad MHE Krepoljin, ali je on to odbio i uputio ih je da se za tako nešto obrate Elektrodistribuciji u Zaječaru jer su oni zaduženi samo za održavanje mreže opštini Žagubica.

Kontaktirali smo i Jugoistok-Ogranak ED Zaječar tražeći odgovor na pitanje – ko je potpisao i odobrio merno mesto za MHE Krepoljin iako investitor nema upotrebnu dozvolu za njeno puštanje u rad?

Naime, umesto da dobijemo odgovor, iz ED Zaječar, uputili su nas da se obratimo EPS-u u Beogradu.

Međutim, kako nezvanično saznajemo jer zvaničnih podataka nema, nakon što je šef Elektrodistribucije u Žagubici odbio da potpiše ugovor o odobrenju mernog mesta za MHE Krepoljin, isti taj ugovor je potpisao direktor ED Zaječar. Za potpis koji je stavio na ugovor, dobio je 10.000 evra na ruke od privrednog Društva Astra energy d.o.o. iz Kragujevca.

S obzirom da MHE Krepoljin nema upotrebnu dozvolu, a prodajom struje na crno mesečno se ošteti budžet države za oko 100.000 evra, trebale bi nadležne službe da se malo više aktiviraju i da svoj posao rade malo bolje, za koji su iovako plaćeni.

(Tpknews.com)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close