ZAPALILA SE DEPONIJA: Meštani Požežena i Velikog Gradišta se guše od smrada i dima

U Požeženu pre nedelju dana je izbio požar na deponiji, i od tada, deo Velikog Gradišta i selo Požeženo je obavijena dimom i nesnosnim smradom.

Požar na deponiji

Požar koji je izbio 13. septembra 2018. godine na gradskom odlagalištu komunalnog otpada kod Požežena, istog dana je lokalizovan od strane izvođača radova „Elita kop 012“ i svi prilazni putevi su u većoj širini nego uobičajeno pročišćeni i proširen je protivpožarni pojas oko odlagališta koji ne sadrži vegetaciju niti smeće koje bi moglo da se zapali i dovede do proširivanja požara, podignuti su bedemi oko požarišta i prekriveni inertnim materijalom zemljom i pesakom.

Dim koji je ovih dana prisutan potiče od dubinskog požara koji još uvek gori, “tinja“, u središnjem delu odlagališta.

Foto: TPKNEWS

Obaveštena je Vatrogasna služba istog dana kada je požar izbio, izašli su na teren i od njih smo dobili informaciju da je nemoguće požar ugasiti vodom, zbog različitih materijala koji su na deponovani na odlagalištu, kao što su gume, plastika, tepisi i slični materijali, gašenje je moguće samo prekrivanjem ili da se čeka da se požar sam od sebe ugasi.

Opšte je poznato da se požari na neuređenim smetlištima i odlagalištima teško gase zbog različite strukture otpada, poznati su primeri u Vinči, Jagodini, Kučevu i drugim gradovima – požari su trajali po nekoliko meseci.

Foto: TPKNEWS

Kao operateri na deponiji JKP “Dunav Veliko Gradište” obavestili su Opštinu Veliko Gradište koje su dalje mere neophodne da se preduzmu da bi se izvršilo prekrivanje i potpuno gašenje požara.

Da bi se požar ugasio, potrebno je na površini od oko 1 hektara napraviti dodatne prilazne puteve buldožerom. Zatim, kamionom preneti inertni materijal na lokaciju gde tinja vatra i izlazi dim uz izuzetnu opreznost od ponovnog otvaranja površinskog sloja koje bi usled dotoka kiseonika moglo uzrokovati eksploziju gasova i ponovno razbuktavanje vatre. Nakon toga, ULT-om izvršiti prekrivanje i rasplaniravanje inertnog materijala, uz izuzetan oprez od eksplozije i propadanja ULT-a u dubinu požarom zahvaćenog mesta.

Foto: TPKNEWS

Da se ne bi ponovila ova situacija, potrebno je strogo voditi računa preko nadležnih inspekcijskih službi, a u saradnji sa protivpožarcima i nadležnim policijskim organima da se zabrani neovlašćenim licima pristup i paljenje vatre na odlagalištu radi vađenja sekundarnih sirovina, usled visokog rizika od ponovnog izazivanja požara, razmotriti ograđivanje žicom odlagališta u narednom periodu od strane Opštine, i razmotriti produžetak instalacija hidrantske mreže (mreža postoji na deonici do raskrsnice za farmu).

Foto: TPKNEWS

Za ove pomenute radove, direktorka JKP “Dunav Veliko Gradište” Ljubica Mitić rekla je za “TPKNEWS”: – Mi trenutno ne raspolažemo potrebnim finanijskim sredstvima, a nemoguće je proceniti koliko bi izvođenje istih koštalo i kojim intezitetom i dinamikom bi se radovi odvijali zbog nemogućnosti procene daljeg širenja vatre u dubini deponije. Takođe smo dužni da naglasimo da izvođenje ovih radova predstavlja veliki rizik, kako po bezbednost izvođača radova, tako i po životnu sredinu, objekte i okolinu, jer može doći do širenja požara, stvaranja eksplozije, može doći do paljenja mašine i usled velikog dima može doći do gušenja rukovaoca mašine. Meterolozi najavljuju počev od 23. septembra 2018. godine zahlađenje i obilnije padavine koje nadamo se mogu umanjiti ili potpuno sanirati požar mada je i u toku današnjeg dana požar u velikoj meri smanjen, odnosno još samo tinja na jednom mestu unutar dubine odlagališta. Na žalost, ne može se predvideti, kako smo već napomenuli, da li će se zbog nedostatka kiseonika potpuno ugasiti na tom mestu ili će se proširiti dalje. Redovno pratimo stanje na odlagalištu i racionalno koristimo sve čime raspolažemo da se požar što pre sanira -, rekla je Mitić.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker