Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“ odložena za 25. jul

Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi doneo je ​odluku da se Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“, šesnaesta po redu, ​sa 23. maja pomeri na 25. jul, zbog epidemije korona virusa.

Foto: Promo

Trka je ​ustanovljena u znak sećanja na našeg prvog olimpijca, Dragutina ​Tomašević (1890-1915), člana viteškog društva „Dušan silni“ i ​desetostrukog šampiona Kraljevine Srbije.

On se 1912. godine takmičio ​u maratonu na Olimpijadi u Štokholmu gde je, u konkurenciji od 62 ​takmičara, zauzeo 37. mesto. Pripremao se i za učešće na narednim ​Olimpijskim igrama u Berlinu, ali je poginuo 1915. godine, u 25. ​godini, kao narednik u Prvom svetskom ratu. Maratonac Tomašević, kod ​koga su lekari ustanovili da ima dva srca, pokopan je u svom rodnom ​selu, sa epitafom na grobu „Sahranile su ga njegova hrabrost i njegova ​mati“.

U znak poštovanja, Petrovčani su po njemu nazvali Sportski ​centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik u prirodnoj ​veličini, a u Bistrici je napravljena spomen-soba sa njegovim ličnim ​stvarima. Memorijalna trka njemu u čast, koja se održava svakog maja, ​na stazi dugoj 10.073 metra, startuje u njegovoj rodnoj Bistrici, a ​završava se na Trgu Bate Bulića u centru Petrovca.​

M.V.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close