Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“ odložena za 25. jul

Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi doneo je ​odluku da se Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“, šesnaesta po redu, ​sa 23. maja pomeri na 25. jul, zbog epidemije korona virusa.

Foto: Promo

Trka je ​ustanovljena u znak sećanja na našeg prvog olimpijca, Dragutina ​Tomašević (1890-1915), člana viteškog društva „Dušan silni“ i ​desetostrukog šampiona Kraljevine Srbije.

On se 1912. godine takmičio ​u maratonu na Olimpijadi u Štokholmu gde je, u konkurenciji od 62 ​takmičara, zauzeo 37. mesto. Pripremao se i za učešće na narednim ​Olimpijskim igrama u Berlinu, ali je poginuo 1915. godine, u 25. ​godini, kao narednik u Prvom svetskom ratu. Maratonac Tomašević, kod ​koga su lekari ustanovili da ima dva srca, pokopan je u svom rodnom ​selu, sa epitafom na grobu „Sahranile su ga njegova hrabrost i njegova ​mati“.

U znak poštovanja, Petrovčani su po njemu nazvali Sportski ​centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik u prirodnoj ​veličini, a u Bistrici je napravljena spomen-soba sa njegovim ličnim ​stvarima. Memorijalna trka njemu u čast, koja se održava svakog maja, ​na stazi dugoj 10.073 metra, startuje u njegovoj rodnoj Bistrici, a ​završava se na Trgu Bate Bulića u centru Petrovca.​

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker