MANIFESTACIJA U TOPOLOVNIKU: Uspešno održana još jedna „Jepurijada“ (FOTO)

I pored hladnog „severca“, sve takmičarske ekipe i posetioci uživali su u druženju, uz lovački gulaš, pečenje, kuvanu rakiju i muziku.

Rukovodstvo Topolovnika

U Topolovniku kod Velikog Gradišta u subotu je održana tradicionalna manifestacija u kuvanju zečijeg gukaša „Jepurijada“, osamnaesta po redu, uz učešće 18 takmičarskih grupa. Osim ekipa iz Topolovnika, Braničevskog okruga i Srbije, učestvovala je i ekipa iz Nove Moldave, Rumunija, pa je manifestacija imala međunarodni karakter. Ove godine izostala je ekipa sa Kosova, zbog aktuelnih političkih dešavanja, ali i ekipe iz Trsta, gde radi veliki broj meštana iz Topolovnika. Prošle godine iz Trsta je bilo četiri-pet ekipa, ali su sada izostali zbog ekonomske situacije.

Prema rečima Slađana Markovića predsednika Lovačkog udruženja „Golub“ Veliko Gradište, ove godine smanjen je broj ekipa učesnika, jer ih je prošle bilo 32. „Problem je što sve manje ima i zečeva, jer stradaju zbog pesticida, zbog predatora, naročito šakala i zbog paljenja strnjike po njivama. Nadam se da će ih naredne godine biti više, zbog velikih kazni za paljevine, ali i zbog toga što ćemo mi da pustimo u prirodu 160 zečeva i tako povećamo njihov broj“, rekao je Marković.

Ekipa “Moj Topolovnik”

Na vlaškom se zec kaže „jepur“, pa otud i naziv ove poznate manifestacije. Od 2006. godine, njen pokrovitelj postao je Lovački savez Srbije, a 2009. godine ušla je i u turistički kalendar opštine Veliko Gradište. Oni su suorganizatori „Jepurijade“, kao i MZ Topolovnik i Lovačko udruženje „Golub“,kao i njihova sekcija iz Topolovnika. „Drago mi je da ove godine učestvuju i naši gosti iz Rumunije. Potrudićemo se da naredne godine manifestacija bude još bolja, i organizaciono i po broju takmičara“, kazao je Marković.

I pored hladnog severca, sve ekipe bile su odlično raspoložene, čemu je doprinela i muzika sa razglasa, ali i domaća i kuvana rakija, koja se služila pored kafe i čaja. Posebno vesela bila je ekipa iz Kruševca, iz kafane „Kod Draže“. Njen vođa, Bojan Starčić, rekao je da su došli na poziv Konstantina Cvetkovića, rodom iz Kruševca, koji se prizetio u Topolovniku i tu živi sa porodicom. Ova ekipa sa sobom je donela i zeca, kako bi napravila pravi zečji gulaš. Njihov član Bojan, zvani „Era“, kaže da je jedva savladao tu zubatu životinju i da je na kraju morao da upotrebi kundak, toliko je pružala otpor.

Ekipa kod Draže iz Kruševca

„Ja sam iz Petlovca, sela u kome se snimala serija „Selo gori, a baba se češlja“. U stvari, selo se zove Kušljin, a u seriji je Petlovac. Naša ekipa, vesela kao što su i ljudi iz te serije, sigurno pobeđuje“, najavio je Bojan. Vesela je bila i ekipa iz Šuvajića, sekcije lovačkog udruženja iz Golupca. Njen kapiten Bojan Stević kazao je da 13. put učstvuje na manifestaciji ali se, i pored tog baksuznog broja, nada pobedi. „Do sada mi je najbolji plasman bilo drugo mesto. Međutim, uz dobro meso, so, biber, šargarepu i celer, imamo i tajni sastojak, pobeda nam je garantovana“, rekao je Bojan.

Među takmičarima bila je i ekipa Udruženja „Moj Topolovnik“, koju su činile dve žene i jedan muškarac. „Sigurno pobeđujemo, jer kuvamo najbolji gulaš, a i šarmiraćemo žiri. Ipak, pobeda je ovde manje važna, važno je da se ovako lepo družimo“, rekla je je kapiten ekipe Danijela Novaković. Ona je istakla da su ih sve ostale takmičarske ekipe, pretežno muške, odlično prihvatile.

Za sve takmičare i goste, bračni par Žaklina i Pera Mišković kuvali su lovački gulaš od mesa srndaća i divlje svinje u dva kazana, a u tom im je pomagao i tako pekao zanat mladi Nikola Trajković. Oni su, kao i prošle godine, skuvali preko 200 porcija gulaša. Posle proglašenja pobednika i dodele pehara, zahvalnica i diploma, svi takmičari, gosti i posetioci družili su se na pravom narodnom veselju, uz bogatu gozbu i nastup folklornih grupa, pevača i svirača. Ovom manifestacijom meštani Topolovnika još jednom su dokazali da su izuzetni domaćini, zbog čega njihova „Jepurijada“ i traje ovoliko godina.

POBEDNICI JEPURIJADE

Najbolji zečji gulaš pripremila je ekipa iz Selevca, koju je predvodio Dragan Vlastić i oni su dobili veliki pehar kao pebednici 18. „Jepurijade“. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Rama čiji je kapiten Goran Gicić primio nagradu kao vicešampioni, dok su treći bili takmičari iz Velikog Gradišta predvođeni od strane Velibora Mladenovića.

NOVI PREDSEDNIK

Ove godine domaćini su očekivali i novoizabranog predsednika Lovačkog saveza Srbije, Bratislava Ćirkovića iz Niša, ali je bio sprečen da dođe, pošto je hitno pozvan u Žitište. On je na nedavnoj Skupštini Saveza ubedljivo pobedio dosadašnjeg predsednika, narodnog poslanika Dragana Šormaza.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker