ĐERDAPSKI OSTROG: Manastir Tumane obeležio 630 godina postojanja (VIDEO)

Naučnim skupom, osvećenjem novih konaka i Svetom arhijerejskom liturgijom, manastir Tumane, poznat i kao đerdapski Ostrog, obeležio je 630 godina svog postojanja.

Manastir Tumane

Tim povodom, sa blagoslovom episkopa braničevskog gospodina Ignatija manastir Tumane, Odbor za prosvetu i kulturu Eparhije braničevske i Institut za sistematsko bogoslovlje Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovao je u subotu 14. septembra, jednodnevni bogoslovski naučni skup pod nazivom “Vidjehom svjet istini” sa centralnom temom “Isihazam u životu Crkve srpskih i pomorskih zemalja”.

Naučni skup u Manastiru Tumane započeo je Svetom Arhijerejskom liturgijom koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije uz sasluženje igumana ove svete obitelji arhimandrita Dimitrija i brojnog sveštenstva.

Nakon Božanstvene liturgije na prvoj sesiji uvodnim slovom prisutne arhijereje mitropolita Amfilogija, episkopa stobijskog Davida i sve ostale pozdravio je domaćin, vladika Ignatije.

Foto: Promo

Mitropolit Amfilohije saledavajući istorijski kontinuitet razvoja isihazma na prostorima srpskih zemalja, zaključio je da je njegov utemeljitelj Sveti Sava a da njegovi koreni dosežu još u period prosvetitelja Slovena, Svete braće Ćirila i Metodija i njihovih učenika.

Sagledavajući bogoslovlje u kontekstu služenja Crkvi, predavači su kroz tri sesije pokušali da obuhvate sledeće analitičke opsege proučavanja: biblijske pretpostavke isihazma, isihastički pokret i sinaiti u istoriji Crkve, isihazam u svetootačkom Predanju, isihazam i Evharistija Crkve, sotiriološki aspekti isihazma, molitveni podvig u novom sociološkom kontekstu.

Vaskršnjim večernjim bogosluženjem kome je prisustvovao i episkop mileševski Atanasije, molitveno je zatvoren ovaj bogoslovko naučni skup proslavljajući zajedno bogoslužbenim himnama vaskrslog Gospoda Isusa Hrista, Svetlost Istinitu.

Foto: Promo

Skriven u gustim šumama nadomak Golupca, manastir Tumane broji punih šest vekova neprekidnog postojanja. Vreme nastanka, ličnost ktitora i život srednjovekovne svetinje ostali su tajna za istorijsko pamćenje.

Am­bi­jen­tal­na le­po­ta sa jed­ne i du­hov­ni mir sa dru­ge stra­ne, te pri­su­stvo sve­ti­nja, ma­na­stir Tu­man či­ni vred­nim ka­ko u du­hov­nom ta­ko i kul­tur­no-isto­rij­skom smi­slu. Kao ret­ko ko­ja sve­ti­nja, ovaj bra­ni­čev­ski ma­na­stir osta­vlja di­van uti­sak sva­ko­me ko se u nje­mu na­đe, ple­ne­ći svo­jom le­po­tom i okru­že­njem u ko­me se na­la­zi, na­da­sve bu­du­ći sve­dok ve­re i tru­da jed­no­ga na­ro­da, kao i sve­ti­o­nik za bu­du­će Bo­ži­je Car­stvo. U nje­mu se na ču­de­san na­čin pro­ži­ma­ju pa­ra­dok­sal­ne či­nje­ni­ce ve­re, iz bu­duć­no­sti sat­ka­na isto­ri­jom iz­vi­re sa­da­šnjost, u cen­tru sve­ga ima­ju­ći čo­ve­ka i nje­gov od­nos sa Tvor­cem.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker