KUČEVO: Sprema se izvoz vode iz Neresnice, voća i povrća u Rusiju

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije organizovalo je u Kučevu sastanak predstavnika ruskog trgovinskog lanca „Tambovski sad” i privrednika, proizvođača voća i povrća, kako bi se dogovorili o izvozu srpskih proizvoda na rusko tršžište.

Fabrika vode u Neresnici kod Kučeva već je obezbedila najviši standard u bezbednosti hrane i dovoljne količine za izvoz na rusko tržište.

„Konkretno vodimo razgovore oko staklene ambalaže”, kaže Goran Anđelković, menadžer fabrike vode iz Neresnice. „To bi bilo interesantno za rusko tržište zbog cene transporta i koštanja samog proizvoda.”

Predstavnici Tambovske oblasti Ruske federacije najpre traže dovoljne količine voća i povrća.

„Moramo da proširimo zasade, s ozbirom na to da je reč o velikim količinama i raznim certifikatima. Moramo da se izborimo preko novootvorene zadruge”, navodi Siniša Maranović, uzgajivač malina iz Neresnice kod Kučeva.

Izvesno je i zajedničko ulaganje. Opština Kučevo je od Ministarstva za regionalni razvoj već dobila liniju za preradu voća i povrća, gde će u saradnji sa Rusima proizvoditi čips od jabuka.

„Za opštinu Kučevo, ovo ima veliki značaj, jer će imati finalni proizvod iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i organizovan otkup poljoprivrednih proizvoda”, kaže Slavica Bultić, predsednica Opštine Kučevo.

Udruživanjem i osnivanjem zadruga, srpski proizvođači su korak bliže ruskom tržištu.

„Nama je potrebno da se proizvođači voća i povrća ovde objedine, jer nama treba velika količina tih proizvoda, na desetihe hiljada tona, kako bismo pokrili tržište cele Rusije”, kaže Aleksandar Rionov, generalni direktor trgovinskog lanca „Tambovski sad” Rusija.

Zainteresovani proizvođači na sastanak u Kučevo došli su iz Braničevskog, Borskog, Podunavskog, Zlatiborskog okruga, kao i iz Vojvodine.

(Tpknews/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker