JASNO I GLASNO: Podneta krivična prijava protiv gradonačelnika Požarevca zbog nameravane spalionice

Pokret “Jasno i glasno” iz Požarevca, podneo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Požarevca, Baneta Spasovića.

Imajući u vidu prikupljene informacije vezane za nameravanu spalionicu industrijskog i medicinskog otpada, Pokret je zbog postojanja osnova sumnje da postoji pokušaj krivičnog dela iz člana 262 stav 1 iz Krivičnog zakonika: “Protivpravna izgradnja i stavljanje u pogon objekata i postrojenja koja zagađuju životnu sredinu” podneo krivičnu prijavu ovlašćenom tužiocu protiv službenog lica, to jest, gradonačelnika Požarevca, Baneta Spasovića.

Imajući u vidu sastanak i zaključeni “memorandum o razumevanju” između lokalne samouprave Grada Požarevca i preduzeća Elias Eco doo Beograd, koji se odnosi na izgradnju spalionice industrijskog i medicinskog otpada, Pokret Jasno i glasno uputio je zahtev Gradu Požarevcu za dostavljanje informacija od javnog značaja u pogledu nameravane izgradnje.

Kako bi se mogla izvršiti procena rizika i opasnost po životnu sredinu i ljude, te preduzeti dalji koraci na polju njihove zaštite, neophodno je bilo da predstavnici lokalne samouprave dostave podatke u skladu sa zakonom koji reguliše informacije od javnog značaja. Stoga je Pokret uputio Gradu zahtev za dostavljanje tih informacija.

Podatke o tome da li su ispoštovane zakonske procedure (Zakon o upravljanju otpadom), u kojoj su fazi, kakva je priroda otpada koji će se na ovaj način eliminisati (opasni ili neopasni otpad), da li postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu, da li su predviđene mere zaštite u skladu sa direktivama i regulativom EU i dr, lokalna samouprava i njeni predstavnici koji su u službi građana, bili su dužni da građanima dostave.

Po dobijanju zahteva, ovlašćeno lice gradske uprave obavestilo je Pokret da produžava rok za dostavu informacija na 30 dana zbog obimnosti zahteva.

Dana 30.5.2019. mejlom nam je dostavljen odgovor na naše traženje u kome je odgovoreno samo na jedno od brojnih pitanja, naveden je neprecizan i neupotrebljiv odgovor na drugo pitanje, te je izneto da su ostala pitanja u nadležnosti vlade i ministarstva. Stoga samo odugovlačenje gradske uprave i produženje roka spada u domen zloupotrebe prava, što nije ni ozbiljno ni odgovorno ponašanje javne uprave.

Na pitanje broj 1 o tome da li postoji lokalna strategija za upravljanje otpadom dobili smo link ka stranici Grada. Na pitanje broj dva koje je glasilo “Da li će se u spalionici tretirati samo neopasni ili i opasni otpad?” odgovor koji smo dobili je “ne” koji ne znači apsolutno ništa i nije logički povezan s pitanjem. Na ostala pitanja od 3 do 12 upućeni smo na republičke organe, čime se implicitno potvrđuje da je reč o opasnom otpadu koji je u nadležnosti republike.

U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, jasno je podeljena nadležnost po ovom pitanju, kao i postupak u kome se može dobiti odobrenje nadležnosg organa za opasni, to jest neopasni otpad. Posebno je važno da je jedan od preduslova studija proceni uticaja na životnu sredinu ili studija o proceni uticaja zatečenog stanja ili akt o oslobođenju od obaveze izrade procene uticaja na životnu sredinu, u skladu sa zakonom, a na koju je potrebno da nadležni organ da saglasnost.

Uprkos svemu navedenom, a imajući u vidu brojne negativne implikacije nepropisnog upravljanja otpadom, Grad je zaključio Memorandum o razumevanju sa imenovanim preduzećem, te je na taj način postupio protivno propisima uz opasnost da dođe do svršenog krivičnog dela-protivpravne izgradnje postrojenja kojima se u većoj meri ili na širem prostoru zagađuje životna sredina.

Istovremeno, način ponašanja i nesavesnog postupanja gradske uprave u pogledu dostavljanja informacija od javnog značaja dodatno zabrinjava i stvara odnos nepoverenja između gradske uprave i građana. Stoga je Pokret uputio žalbu povereniku za informacije od javnog značaja budući da nije odgovoreno na većinu pitanja, a sporni su i maliciozni i navodni odgovori na pitanja.

Pitanje spalionice otpada, a pre svega opasnog otpada, suviše je suštinsko za grad i sve građane i stoga se mora postupati sa pojačanom pažnjom i transparentno, što ovde svakako nije slučaj. Pokret će u narednom periodu preduzeti i druge aktivnosti, zajedno sa građanima Požarevca, kako bismo zaštitili životnu sredinu i zdravlje građana.

Pokret “Jasno i glasno”

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker