OD HADRIJANA DO PONIZNE SOFIJE: Kratak istorijat Velikog Gradišta kroz jednu priču kao fantastika

Aleksa Gajić više puta je nagrađivan za inovaciju na Međunarodnom salonu stripa, a njegov prvi strip u kutiji „Premotavanje“ osvojio je Gran pri 2012. godine.

Foto: Screenshot RTS

Ideja o projektu i priča po kojoj je nastao strip „Od Hadrijana do ponizne Sofije“ potiče od Dragana Bogičića, upravnika Narodnog muzeja Veliko Gradište, gde je strip premijerno predstavljen u Noći muzeja.

Polazište su bila dva artefakta koja se čuvaju u Muzeju, koja dele dva milenijuma, rimski novčić i litografska razglednica.

„U pitanju su pismo ponizne Sofije s početka XX veka i jedan Hadrijanov novčić, s početka naše ere, koji je nosio jedan rimski vojnik. Priča je baš iz tog razloga ispala neobično. Uspeli smo da ispričamo kratak istorijat Velikog Gradišta kroz jednu priču koja je zapravo fantastika, a omeđena je stvarnošću“, ističe Aleksa Gajić.

Nepoznata ponizna Sofija početkom XX veka postala je modistkinja u Beogradu, a u pismu je navela: „Nemojte se ljutiti što sam otputovala, jer je moralo biti radi moje budućnosti.“

U stripu ona je odbegla vila, sa ušća reke Pek u Dunav. Njena priča prepliće se sa pričom o Hadrijanovom novčiću koji povezuje vekove i milenijume kako bi zatvorio krug sreće oko onih koji ga poseduju.

„Ovaj strip ima traku od 12 metara, tako da čitanje traje otprilike deset minuta. Kuriozitet je to da će strip biti objavljen na još dva načina. Osim kutije, strip će imati ekranizaciju, odnosno animiranu verziju na Jutjubu, kao i uobičajeni magazinski pojavni oblik koji je prvo izašao u Politikinom zabavniku. Tako da je u pitanju trostruko čitljiv strip“, objašnjava Gajić.

Drveni strip objekat Od Hadrijana do ponizne Sofije izrađen je u 100 primeraka. Ovo je pionirski poduhvat kod nas, a zamišljen je kao umetnički ukras koji može stajati na zidu i po potrebi za sanjarenjem iznova se premotavati.

(Tpknews.com/RTS)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close