Konstitutivna sednica Skupštine grada Požarevca polovinom avgusta

Prošle nedelje Upravni sud u Beogradu odlučivao je o dve žalbe podnešene od strane liste „GG“ Dosta je bilo-suverenisti“ iz Požarevca.

Bane Spasović, odlazeći gradonačelnik Požarevca

Požarevački „Suverenisti“ u žalbama naveli su niz nepravilnosti, tokom i posle, glasanja na dva biračka mesta u Mesnoj zajednici Burjan, koji su 28. juna ponovljeni. Kompletan izborni materijal sa tih biračkih mesta GIK Požarevac prosledio je Upravnom sudu na uvid. Nakon pregledanja dostupnog materijala ovaj sud naložio je „Suverenistima“ da dostave dodatnu dokumentaciju, kako bi doneli konačnu odluku. Nakon dobijanja tražene dokumentacije Upravni sud je odlučio da obe žalbe budu odbačene iz formalno-proceduralnih razloga.

Kordinator i prvi na listi požarevačkih „suverenista“, Slobodan Vasić vidno nezadovoljan odlukom Upravnog suda kaže da je ta odluka totalno nepravedna.

– Odbili su nam žalbe iz formalnih razloga. Dostavljajući dopunsku dokumentaciju nismo je elektronski potpisali i Upravni sud je, samo, zbog toga odlučio da nam žalbe budu odbačene, što je non sens. Sud se nije bavio suštinom, jer da se bavio, žalbe bi bile usvojene, jer kada se u kutijama nađe sam jedan glasački listić viška, odmah se poništavaju izbori na tom biračkom mestu. U našem slučaju u kutijama na dva biračka mesta nađena su 11 glasačkih listića viška, što je bio neoboriv argument za poništavanja tih izbora. Sud je iz nekih razloga odlučio drugačeje, ne znam iz kojih, tako da smo ostali bez jednog odborničkog mandata, a sam tim i mogućnosti da samostalno formiramo odbornički klub u novom sazivu gradskog parlamenta – ogorčen je Vasić.

Slobodana Vasić koordinator DJB

Nakon dobijanja rešenja od strane Upravnog suda kojom su obe žalbe „Suverenista“ odbačene, GIK Požarevac je proglasio konačne rezultate lokalnih izbora u Požarevcu.

GIK je u ponedeljak na svojoj sednici usvojio Izveštaj o sprovedenim izborima, koji će proslediti Skupštini na usvajanje. Kako smo saznali iz GIK-a, konstutativna sednica Skupštine grada Požarevca održaće se polovinom avgusta, gde će se nakom usvajanja Izveštaja o sprovedenim lokalnim izborima, verefikovati mandati novih odbornika. Na istoj sednici izabraće se novi predsednik Skupštine i njegov zamenik, kao i sekretar iste i nekoliko komisija neophodnih za rad novog saziva lokalnog parlamenta. Od istog izvora saznali smo da će se nova Izvršna vlast izabrati na sednici novog saziva gradske skupštine, koja će se najverovatnije, održati u septembru.

U novom sazivu lokalnog parlamenta SNS će imati 49 odbornika, sledi SPS sa 13, „Suverenisti će imati četri odbornika a manjinska stranka, „Vlaška stranka Most, dva odbornika.

M.Veljković

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close