PODNETA ŽALBA: Konačne rezultate izbora u Požarevcu utvrdiće Upravni sud

Iako su se ponovljeni izbori za lokalni parlament na tri biračka mesta u Požarevu održali još 28. juna, GIK-Požarevac još nije proglasila konačne rezultate.

Slobodana Vasić koordinator DJB

Razlog tome je što je lista GG “DJB-suverenisti”, najpre uložila prigovor GIK-u na sva tri biračka mesta, a kada su od iste komisije bili odbijeni, uložili su žalbu Upravnom sudu u Beogradu. Tako će ovaj sud koji je nadležan za ovakve slučajeve doneti konačnu odluko o lokalnim izborima u Požarevcu.

Na sednici GIK-a, održanoj prošle nedelje, članovi komisije zajedno sa predstavnicima liste „suverenista“ pregledala je izborni materijal sa sporna tri biračka mesta. Nakon pregleda materijala i jedni i drugi su se složili da su izbori na biračkom mestu br 6 u Brežani bili ispravni, ali se nisu složili za izborna mesta 25 i 26, održanih u OŠ “Vuk Karadžić“. GIK je bio stanovišta da su i tamo izbori bili regularni a „suverenisti“ su im osporili takve zaključke, tvrdeći da je tamo bilo niz neregularnosti, koje su i naveli u zapisnicima. GIK je doneo odluku kojom se odbijaju sva tri prigovora liste GG „DJB-suverenisti“ i uputio ih da, ako žele, u roku od 24 časa upute žalbu Upravnom sudu, što su ovi i učinili.

Prema zapisniku o uvidu u izborni materijal sa biračkog mesta 25 uočeno je sledeće:

– Džak nije vezan
– Na zapisnicima biračkog mesta 25 i 26 isti je rukopis
– 351 lice potpisalo se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska, a u zapisniku stoji da je za jedan više prebrojani glasački listić u odnosu na broj upisanih onih koji su glasali. Dakle, nađen je jedan listić više.
– Uvidom u potvrde o glasanju na terenu uočeno je da su cele porodice glasale od kuće, tačnije po dva člana iz cele porodice.

Prema zapisniku o uvidu u izborni materijal sa biračkog mesta 26 uočeno je sledeće:

– Džak nije vezan
– U zapisnik stoji da je broj neupotrebljenih listića 694, a mi smo u džaku pronašli 705 neupotrebljenih listića, što je 11 više. Komisija nije htela da proveri uočeno.
– Uvidom u potvrde o glasanju na terenu uočeno je da su cele porodice glasale od kuće, tačnije članovi šest porodica glasalo je od kuće. Ukupan broj glasalih na terenu je 25.

Koordinator DJB u Požarevcu i prvi na njihovoj listi, Slobodan Vasić kaže da su na osnovu uvida u izborni materijal gde su uočili niz nepravilnosti, sačinili žalbu koju su podneli u zakonskom roku Upravnom sudu.

– Nadam se, da će Upravni sud usvojiti našu žalbu, kao što je i usvojio prilikom donošenja odluke da naša lista učestvuje na lokalnim izborima a koja je od strane GIK-a prvobitno bila odbijena, jer su argumenti na našoj strani. Očigledno je, da su se na ovim biračkim mestima za koje smo podneli žalbu, dogodilo niz nepravilnosti, kao što je bilo mnogo nepravilnosti na čitavom izbornom procesu, a samo su se na tri biračka mesta izbori ponovoli – rekao je Vasić.

Podsećamo, da je lista GG „DJB.suverenisti“ potvrdu o učešću na lokalnim izborima dobila, tek, odlukom Upravnog suda, pošto im je GIK odbacio listu iz nekih, kako kažu iz DJB, nebitnih proceduralnih razloga. „Suverenisti” su, na opšte iznenađenje, prešli cenzus i ostvarili dobar rezultat osvojivši preko 2.200 glasa, što im je u prvom momentu, bez ponovljenih izbora, donosilo pet odborničkih mandata i mogućnost formiranja samostalnog odborničkog kluba u novom sazivu gradskog parlamenta. Međutim, ta mogućnost im je osporena nakon ponovljenih izbora na tri biračka mesta, gde su za samo 22 glasa izgubili jedno odborničko mesto. Ako im žalba bude odbijena od Upravnog suda, proglasiće se konačni rezultati od strane GIK-a i suverenisti će u novoj gradskoj skupštini imati četiri odbornika.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker