KIŠNI TALAS STIGAO U SRBIJU: Očekuje se porast vodostaja reka

Prema prognozama meteorologa, danas će biti najhladniji i najkišovitiji dan ovog meseca.

Foto: Ilustracija

Oblaci koji su prethodnih dana pravili velike probleme u Hrvatskoj i BiH stigli su do Srbije. Tokom dana se očekuju obilne padavine. Nadležne službe su u pripravnosti.

Hidrolog Slavomir Stevanović rekao je da se očekuje veći porast vodostaja Save. Kako je objasnio, u gornjem toku te reke vodostaj je već u porastu zbog padavina.

Stevanović ističe da se narednih dana očekuje maksimalni porast Save, ali ne i dostizanje nivoa pri kome se proglašava vanredna odbrana od poplava, a možda bude proglašena redovna odbrana.

Dopisnik iz Šapca javlja da u tom gradu pada kiša umerenog intenziteta i da za sada nema nikakvih problema.

Nivo Save u Šapcu je 269 centimetara, što je za pet centimetara niže u odnosu na prethodna 24 sata. U pogonu je samo jedna crpna stanica jer trenutno nema potrebe za punim kapacitetima. Nema opasnosti od izlivanja vode iz kanala na obradive površine. Linija redovne odbrane od poplava je 400 centimetara, a vanredne 500.

Kada je reč o vodotocima u Vojvodini, hidrolog Slavomir Stevanović navodi da je Dunav u blagom porastu, a da banatski vodotoci nemaju veći porast i da se zbog toga ne očekuju problemi.

Ističe da su moguća izlivanja na manjim vodotocima u Zapadnoj Srbiji, a mogući su porasti vodostaja Kolubare i Jadra.

Za građane koji imaju vikendice i splavove u nebranjenim delovima važi upozorenje da se evakuišu, kao i uvek u sličnim situacijama.

Tokom dana se očekuje do 40 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a temperatura će biti od deset do 19 stepeni.

Stanje pod kontrolom, službe u pripravnosti

RHMZ je najavio značajan porast vodostaja na Jadru, Tamnavi, Jasenici, Kubršnici, Kolubari, kod Uba i Ljiga, na Resavi, Lepenici i Crnici.

Prema poslednjim informacijama iz Sektora za vanredne situacije, trenutno u Srbiji nema većih problema. Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Živko Babović rekao je da je stanje potpuno pod kontrolom.

Navodi da kiša na teritoriji cele Srbije pada jačim ili srednjim intenzitetom. Najveća količina padavina trenutno je u Valjevu, Loznici i Kraljevu.

Babović je rekao da je, što se tiče Sektora za vanredne situacije, prethodnih dana podignuta pripravnost.

Svim lokalnim štabovima je naređeno da preduzmu preventivne mere. Ističe da je Sektor mirniji u odnosi na period iz 2014. godine jer sistem potpuno funkcioniše i u stanju je potpune pripravnosti.

Prema Babovićevim rečima, prognoza je podložna izmeni i situacija uvek može da eskalira i zato se pripravnost neće spuštati dok se stanje ne normalizuje.

Ističe da zbog velike količine vode u urbanim sredinama može doći do zagušenja kanalizacionih sistema i apeluje na komunalna preduzeća da pojačaju aktivnost i dovedu kapacitete u stanje potpune upotrebljivosti.

NEDIMOVIĆ: POPLAVA NEĆE BITI

Ova kiša je dobra za poljoprivrednike i ne treba niko da se boji, neće biti poplava, izjavio je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislav Nedimović.

Nedimović je ocenio da neće biti ni redovne odbrane od poplava na reci Savi.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker