KAZNE RODITELJIMA I DO 500 EVRA: Italijani zabranjuju da deca idu u školu ako nisu vakcinisana

Italijanskoj deci rečeno je da ne dolaze u školu ako ne mogu da dokažu da su vakcinisana. Do ove zabrane došlo je nakon višemesečne rasprave oko obavezne vakcinacije.

Roditelji nevakcinisane dece biće kažnjeni kaznama do 500 evra ako ipak pošalju decu u školu. Decu ispod šest godina moći će da pošalju natrag kući.

Novi zakon donesen je usred talasa novih slučajeva boginja koje su, kao i u brojnim drugim svetskim zemljama, doživele veliki povratak zbog pada procenta vakcinisanih ljudi među opštom populacijom. Ipak, italijanski zvaničnici tvrde da se situacija popravila otkad je zakon donet.

Naime, stopa vakcinisanosti pala je ispod 80 odsto, dok Svetska zdravstvena organizacija drži da je stopa od 95% potrebna kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Naime, to je stopa kada se takozvani „imunitet krda“ aktivira, što znači da je dovoljni procenat populacije vakcinisan da bi gotovo onemogućio širenje zaraze među onima koji ne mogu biti vakcinisani: bebe premlade da bi se vakcnisale i bolesnike sa kompromitovaim imunitetom.

ZABRANA I U VRTIĆAMA, A ZA RODITELJE ŠKOLSKE DECE SLEDE KAZNE

Jedan od njih je i osmogodišnjak koji se oporavlja od leukemije i koji nije mogao da ide u školu prošlog meseca zbog svog slabog imuniteta i previsokog procenta učenika koji se nisu vakcinisani, uključujući nekoliko njegovih drugova iz razreda.

Italijanska zdravstvena agencija objavila je podatke prema kojima je stopa imunizacije, odnosno vakcinisanih, narasla gotovo na 95 odsto ili nešto ispod te stope za decu rođenu 2015. godine, zavisno o pojedinoj vakcini.

Takozvani Lorenzinov zakon, nazvan tako po bivšem ministru zdravstva koji ga je uveo, deca moraju primiti niz obaveznih vakcnina pre nego što krenu u školu, uključujući ona za dečju paralizu, boginje, zaušnjake i rubeolu.

Deca do šest godina biće isključena iz vrtića i jaslica ako ne budu imali potvrdu o vakcinaciji. Deci između šest i 16 godina ne može se zabraniti odlazak u školu, ali njihovim roditeljima prete kazne ako ne dovrše obaveznu imunizaciju dece.

ITALIJA SE PRVO PROTIVILA ZAKONU O VAKCINACIJI

Krajnji rok za potvrdu o vakcinaciji završio se juče nakon jednog odlaganja.

– Sada su svi imali vremena sve da nadoknade – rekla je ministarka zdravstva Đulijana Grilo za italijanske novine La Republica i dodala kako su pravila sada jasna: „Nema vakcina, nema škole“.

Zanimljivo je da je potpredsednik vlade Mateo Salvini navodno vršio pritisak na Grilo da dodatno odloži rok za vakcinaciju, odnosno pribavljanje dokumentacije o vakcinisanosti dece, ali ministarka se oduprla pritisku.

Štoviše, kad je koalicija populističkog Pokreta pet zvezda i desničarske Lige formirala vladu, najavila je da će odbaciti obaveznu vakcinaciju iako je kasnije promenila stav. Obe su se stranke našle pod kritikama da pokušavaju da proguraju politike usmerene protiv vakcine.

Grilo je u objavi na Fejsbuku priznao da je vlada dotični zakon „kritikovala iz nekoliko razloga – i rekla da će zakon biti izmenjen da bi uključio samo one vakcine koja su nužno utemeljena na naučnim podacima“.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker